İŞKUR Niğde'de Bin 180 Kişiye Maaş Verecek

Niğde İş-Kur müdrülüğü 2017 yılında iş başı eğitim uygulamasında bin 180 kişinin istihdamına destek sağlayacak

İŞKUR Niğde'de Bin 180 Kişiye Maaş Verecek
Niğde İş-Kur Müdür Ali Bingöl, 2016 yılında işbaşı eğitim programında 680 kişinin maaşını ve sigorta primlerini ödediklerini 2017 yılında bin 180 kişi için iş başı eğitim programına dahil edileceğini açıkladı.

Programla birlikte asgari ücret düzeyinde fiili gün olarak günlük 54 lira cep harçlığı verildiğini ve 5 buçuk ay boyunca sigorta primini de karşılayacaklarını ifade eden İş-Kur müdürü Ali Bingöl yaptığı açıklamasında şunları söyledi: ‘‘İş başı eğitim kapsamında kurumumuz aktif iş gücü hizmetlerinde tanıtım yapacağım. İş başı eğitim programının ne olduğunu izah edeyim. Kurumumuz tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif iş gücü piyasasından biri olan İş Başı eğitim programı kuruma kayıtlı işsizlerin ve yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmeleri iş ve öğrenim süreçlerini bizzat görmelerini sağlayan ve bunu öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir program. Buradaki temel amaç kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırmak. Bu iş tecrübesi kazandırılırken de İŞ-KUR tarafından asgari ücret düzeyinde bir destek sağlamak. Hem de iş kazası meslek hastalığı sigorta primlerini İŞ-KUR tarafından yatırmak. İş başı eğitim programından en az 2 çalışanı olan işletmeler, bununla birlikte dernekler, vakıflar, kamu kurulu düzeyindeki meslek grupları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan veya bu kuruluşların ortak olduğu işletmeler iş başı eğitim programından yararlanabilir. En az 2 çalışanı olacak. Bu işletmelerin bizlere başvuracak ve biz burada yapacağımız değerlendirme sonucunda kişileri bu programdan istifade ettireceğiz. Hem işsizler açısından faydalı olacak hem de iş yerleri açısından faydalı olacak.’’dedi.

Programa katılma şartlarıyla ilgili bilgi veren Bingöl açıklamasını şu şekilde sürdürdü; ‘‘Bu programa 15 yaşını dolduran işsizler başvurabilir. Kurumda kaydının olması ve kurumda son 3 aylık zaman diliminde işsiz olması, kişilerin açısından yeterli. Üniversite öğrencileri buna başvurabilir. Ancak işverenin birinci ve ikinci derece kan hışmı ve eşi olanlar o iş yerinden başvuramazlar. Fakat başka iş yerinde başvurabilir. Son üç aylık dönemde isteğe bağlı olarak sigortalılar da başvurabilirler. Emekliler bu programa başvuru yapamazlar. Programımızın süresi 160 fiili gün ile 320 fiili gün arasında değişiyor. Burada günde en az 5 saat en fazla 8 saat olmak üzere haftada 6 günü aşmayacak şekilde 45 saati geçmeyecek şekilde kişiler iş başı eğitim programından yararlanabilecekler. İşsizler üniversite öğrencilerini işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi iş başında görme ve mesleki deneyim becerilerinin gelişmelerini gözlemleme şansına sahip olacaklardır. Dediğimiz gibi hem işverene faydalı olacak hem de işsizlere faydalı olacak. Biz burada katılımcılara ne asgari ücret düzeyinde yani fiili gün olarak günlük 54 lira cep harçlığı veriyoruz. Artı iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primlerini İŞ-KUR tarafından yatırıyoruz. İş başı eğitiminden yaralanmak isteyen işverenlerimizi ve işsizlerimizi kurumumuza bekliyoruz.’’diye konuştu.

Kaynak: İHA