İnegöl Heyeti TOBB'a Yaptığı Ziyaretten Müjdelerle Döndü

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) heyeti Türkiye odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu Ankara’da ziyaret ederek, Türk iş dünyasının ve ilçedeki iş adamlarının meselelerni aktardı.

İnegöl Heyeti TOBB'a Yaptığı Ziyaretten Müjdelerle Döndü
Meclis Başkanı Sadık Gülerer, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, yönetim kurulu üyeleri ve Genel Sekreter Mustafa Şentürk’ten oluşan İTSO heyeti, Ankara’ya giderek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüştü. İTSO Başkanı Metin Anıl, ziyaret sırasında üyelerinin KOSGEB kredileri ve TOBB Nefes Kredisi konusundaki taleplerini aktardı. Metin Anıl, ticaret hacmi büyük olan bazı üyelerinin Bursa Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne kayıt olmaları sebebiyle yaşanan bazı sıkıntıları anlattı. Mobilyacı üyelerinin yurt içi ve dışı fuarlarda yaşadıkları sorunları dile getirdi. İnegöl’de yapılacak yeni fuar merkezi inşaatı için destek istedi. Cerrah Islah OSB sürecinde yaşanan tıkanıklığın aşılması için Hisarcıklıoğlu’dan destek istedi.

Metin Anıl, İnegöl’deki büyük mükelleflerin işlemlerinin Bursa merkezde kurulan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne taşınmasının yüksek ihracat yaparak KDV iadesinden yararlanan üyelerine zaman kaybı yaşattığı, ayrıca gecikme ve aksaklıklara yol açabileceğini söyledi.

Başkan Metin Anıl, vergi işlemlerinin yerelde yapılması için destek talebinde bulundu.

Bu talep üzerine Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı arayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İTSO heyetinin talebini aktardı. Bakan Naci Ağbal da İnegöl’deki büyük mükelleflerin işlemlerinin ilçedeki vergi dairesinden yapılması, sadece denetimin Büyük Mükellefler Dairesi tarafından yapılması yönünde Bursa’ya talimat vereceği bilgisini paylaştı.

Metin Anıl, İnegöl’ün lokomotif sektörü olan mobilya sektöründeki üyelerinin İnegöl dışında katıldıkları yurt içi ve dışındaki fuarlarda yaşadığı sıkıntıları da anlattı. İstanbul’da düzenlenen iki büyük mobilya fuarında çıkan yüksek ödemelerin sektörün zora soktuğunu söyleyen Anıl, bu konuda destek talep etti. Başkan Anıl İTSO’nun mobilyacı üyelerini yıllardır devlet destekli olarak topluca yurt dışına götürdüğünü ancak son 2 yılda bu konuda destek almada bazı aksaklıklar yaşadıklarını belirterek, bu sorunun çözümü için yardım talep etti. İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl’de 80 bin metrekare arazi üzerine iki katlı yaklaşık 90 bin metrekare büyüklüğünde yeni bir fuar merkezi yapılması için harekete geçtiklerini ancak olası mali sıkıntının aşılması içinde hibe ve kredi desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Metin Anıl’ın taleplerini dinledikten sonra, İnegöl mobilya sektörünün bakanlıklar ve kamu kurumları ve fuar şirketleri ile yaşadıkları sorunların çözümü için gerekenleri yapacağını söyledi.

Aktarılan sorunların çözümü için hemen harekete geçen Hisarcıklıoğlu ilgili bakanlara, kurumlara, fuar şirketlerinin yöneticilerine sorunları aktarıp çözüm istedi ve sürecin takipçisi olacağı söyledi.

Hisarcıklıoğlu İnegöl’e yapılacak yeni fuar merkezine finansman bulunması içinde bir araştırma yapacağını ve gereken desteği vereceğini kaydetti.

Metin Anıl, 1. OSB, Ağaç İşleri ve Mobilya İhtisas OSB ve Yenice Islah OSB ile sanayi şehri olan İnegöl’de Cerrah Sanayi Bölgesi’nin ıslah çalışmaları sürecinde yaşanılan sıkıntıların giderilmesi için destek talebinde bulundu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu meselenin çözümü için gereken desteği vereceği sözünü verdi.

Nefes kredisi

Öte yandan, İTSO Başkanı Metin Anıl, KOSGEB’in ülke genelinde KOBİ statüsündeki 15 bin işletmeye 50 bin 000 TL’ye kadar faizsiz sunduğu “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Kredi Faiz Desteği”nin daha fazla sayıda işletmeye can suyu olarak ulaştırılması konusunda TOBB tarafından girişimde bulunulmasını talebini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletti. Anıl ayrıca, TOBB tarafından başlatılan “Nefes Kredisi Kampanyası” ile oda/borsa üyelerine 12 ay vadeli olarak sunulan kredi desteğinde ilginin artması için kredinin en az 18 ay vadeli olarak ilk 6 ay geri ödemesiz, 6 ay sonra ödemelerin 12 ay eşit taksitle ödenmesi talebinde bulundu.
Kaynak: İHA