Gürcistan, Avrupa Parlamentosunun Vize Muafiyeti Kararından Memnun

Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikhail Janelidze, Gürcistan vatandaşlarının Schengen bölgesine yapacakları seyahatlerde vizeden muaf tutulmasını öngören düzenlemeden, ülkeden tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'daki halkın da faydalanabileceğini bildirdi.

Janelidze, Dışişleri Bakanlığında, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda yapılan oylamada, Gürcistan'a vizelerin kaldırılması kararıyla ilgili açıklama yaptı.

Söz konusu kararla Gürcistan'ın AB'ye daha yakınlaştığını belirten Janelidze, hükümetin, vize serbestisi için yaptığı çalışmaların olumlu şekide sonuçlandığını dile getirdi.

AB'nın aynı zamanda siyasi bir karar verdiğini ve bunun tüm Gürcü vatandaşları tarafından takdirle karşılandığını ifade eden Janelidze, uygulamanın yürürlüğe girmesine sadece birkaç teknik adım kaldığını bildirdi.

AB ile entegrasyon konusunda kaydedilen başarılı adımlardan, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'dakiler dahil olmak üzere tüm vatandaşların faydalanacağını söyleyen Janelidze, 'Bu fırsat, bu bölgelerde (Abhazya ve Güney Osetya) yaşayan insanlar için de geçerli olacak. Sadece vize serbestisi değil, bizim AB ile entegrasyon sürecinde elde ettiğimiz tüm fırsatların, işgal edilmiş bu topraklarda yaşayan vatandaşları da kapsamasını istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Tarihi bir karar'

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de ülkesinin AB'yle entegrasyon sürecinde çok önemli bir başarı kaydettiğini vurgulayarak müzakerelere katılan tüm taraflara teşekkürlerini iletti.

Söz konusu karardan, Avrupa ve Gürcistan'ın karşılıklı fayda sağlayacağını dile getiren Margvelaşvili, 'Bugün gerçekten tarihi bir gün. Hepinizi kutluyorum. Bu hepimizin başarısı.' dedi.

Kvirikaşvili, halkın refahı ve yaşam standartlarının yükselmesi için AB ve NATO ile tam entegrasyon yolunda yoğun çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA