AEDAŞ'tan 986 Milyon Liralık Yatırım Hedefi

Antalya, Isparta, Burdur'da 1,7 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren AEDAŞ, bu yıl bölgenin elektrik dağıtım sistemine 183 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyor AEDAŞ, 5 yılda 986 milyon liralık yatırım hedefliyor.

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'nin (AEDAŞ) 2017 yılında bölgenin elektrik dağıtım sistemine 183 milyon liralık yatırım yapmayı planladığı bildirildi. Şirketin 5 yıllık yatırım hedefi ise 986 milyon olarak belirtiliyor.

AEDAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, Antalya, Isparta, Burdur'da 37 bin 333 kilometrekarelik alanda 1,7 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren şirket, 2016 yılını 176 milyon liralık yatırımla tamamladı.

Geçen yıl özellikle trafo kapasite artışı, hatları yer altına alma, aydınlatma tesislerinin kurulması çalışmalarına öncelik veren AEDAŞ, Antalya'ya yaklaşık bin kilometrelik elektrik hattı çekti. Bölgedeki nüfus ve elektrik tüketimindeki artışı da öngörerek 285 yeni trafo kuran şirket, 5 binin üzerinde aydınlatma direği dikti.

Bu yıl 183 milyon liralık yatırım planlayan AEDAŞ, 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde toplam yatırım tutarını 986 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor. Özelleştirmenin ardından 2013-2016 yıllarında AEDAŞ'ın bölgeye yaptığı yatırım tutarı ise 690 milyon lirayı buldu.

- Arıza sayıları ve sürelerinde ciddi azalış

Öte yandan, bölgede 2013 yılında 96 binler seviyesinde gerçekleşen toplam arıza sayısı yüzde 54'lük düşüşle 2016 sonunda 44 bine kadar indi.

Arıza sayılarıyla paralel olarak arıza sürelerinde de ciddi oranda azalma yaşandı. Akdeniz bölgesinde 2015 sonunda devreye alınan ve 'Veri Toplama ve Uzaktan Kumanda Kontrolü' olarak ifade edilen SCADA sistemine 2016 sonu itibarıyla 162 orta gerilim dağıtım merkezi dahil edildi. SCADA sisteminin olduğu yerlerde uzaktan müdahale ile kesinti sürelerinde yüzde 90 azalma sağlanırken, uzaktan enerji verilemeyen yerlerde ise lokasyon tespiti sayesinde kesinti süreleri yüzde 30 azaldı.

300 dağıtım merkezini SCADA'ya dahil etme hedefinde olan AEDAŞ, bölgenin dijital haritasını görmeyi sağlayan 'Coğrafi Bilgi Sistemi' projesinde de oldukça hızlı yol alıyor. Pilot bölge olarak Muratpaşa'da uygulanmaya başlanan ve yaklaşık 52 bin aboneye planlı elektrik kesintilerinin yanı sıra arıza bilgisi, arızanın ne kadar süreceğine dair bilgilerin gönderildiği projenin, bu yıl tüm bölgeye yayılması planlanıyor.

Şirketin, müşteri memnuniyetini her şeyin üstünde tuttuğu, abonelerine elektriği hızlı, kesintisiz ve en verimli şekilde ulaştırmayı temel ilke olarak benimseyip gece gündüz çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

Kaynak: AA