2. Bisanthe Oda Müziği Festivali Cihat Aşkın Ve Orkestra İstanbul Konseri İle Başlıyor

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen Bisanthe Oda Müziği Festivali, 4-11 Şubat tarihleri arasında 2. Bisanthe Oda Müziği Festivali adı altında Süleymanpaşalılar ile tekrar buluşuyor.

2. Bisanthe Oda Müziği Festivali Cihat Aşkın Ve Orkestra İstanbul Konseri İle Başlıyor
Genel Sanat Yönetmenliğini Kemal Küçük’ün yaptığı tüm konserlerin ücretsiz olacağı, Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda saat 20.30’da başlayacak konserlerin ilkinde Cihat Aşkın ve Şef Oğuzhan Balcı yönetiminde Orkestra İstanbul 4 Şubat Cumartesi günü 2. Bisanthe Oda Müziği Festivali’nin açılışını yapacak.

Cihat Aşkın ve Oğuzhan Balcı yönetiminde Orkestra İstanbul’un yanı sıra Likya Barok, Semplice Quartet, Quartis, Zürih Marimba Duo, Halit Turgay ile Misha Dacic ve Tio Barcarol’un sahne alacağı 2. Bisanthe Oda Müziği Festivali, 11 Şubat Cumartesi akşamı Brassolist Konseri ile sona erecek.

Süleymanpaşa Belediyesi’nden yapılan açıklamada, "Günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden ve Türk Keman Okulu’nun uluslararası temsilcilerinden Cihat Aşkın, kazandığı haklı ve sağlam ün ile kuşağının önde gelen sanatçılarından biri. Uluslararası alanda Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’nın birçok yerinde konserler ve resitaller veren, radyo, TV ve CD kayıtları gerçekleştiren, kemancılığının yanı sıra, kurucusu olduğu İstanbul Oda Orkestrası ve Filarmonia İstanbul orkestralarının da yöneticiliğini yapmakta olan Aşkın, birçok başarılı projeye imza atmış ve kendi adını verdiği Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) projesi ile Türkiye’nin her yerinden topladığı öğrencilerin gelişimlerinde büyük rol oynamıştır. Aynı zamanda Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin kurucularından ve yöneticilerinden biri olan Aşkın, akademik alanda görev yaptığı İTÜ ve Türk Müziği Devlet Konservatuarı çatısı altında sanatsal faaliyetlerini sürdürdüğü gibi müdürlük görevinde de bulunmuş, Türkiye, Bulgaristan ve İsrail gibi ülkelerde çeşitli yarışmalarda jüri üyesi olarak bulunmuş ve 1999 yılından beri İsrail, Keshet Eilon Keman Masterclasslarında fakülte üyesi olarak görev yapmaktadır" denildi.

Cihat Aşkın ile ilgili yapılan açıklamada ayrıca, "Dünyanın dört bir yanında festival ve konserlere katımış, Cobos, Dmitriev, Yoel Levi ve Shlomo Mintz gibi müzisyenlerle konserler vermiş olan Aşkın, İstanbul’ da doğmuş ve Prof. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun olarak gittiği Londra, Kraliyet Müzik Koleji’nde Rodney Friend ve City University’de Yfrah Neaman ile çalışmıştır. Ruggierro Ricci ve Dorothy Delay gibi ustalardan kısa süreli faydalanmış olan Aşkın, aynı zamanda Master ve Doktora çalışmalarını yürüterek yurda dönmüş ve İTÜ’den Prof. unvanını kazanmıştır. Kalan Müzik sanatçısı olarak Çağdaş Türk Keman yapıtlarının CD çalışmalarını yürüten sanatçıya Tura ve Fırat, keman konçertolarını ithaf etmişlerdir. Aşkın, aynı zamanda Warner Classics ve CPO gibi firmalar için de CD’ler doldurmuştur. Menuhin ve Flesch yarışmalarında çeşitli ödüller kazanan sanatçının birçok ödülü vardır ve en son 2002 yılında Roma’da Foyer des Artistes ödülünü kazanmıştır. Sanatçı konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) keman ile çalmaktadır" ifadelerine yer verildi.



Orkestra İstanbul

Açıklama Orkestra İstanbul ile ilgili olarak, "2005 yılında besteci ve orkestra şefi Oğuzhan BALCI tarafından kurulan Orkestra İstanbul, ülkemizdeki çoksesli ulusal müziğe, ulusal müzikçilere hizmet etmeyi hedeflemiştir. Kurulduğu günden itibaren konser faaliyetlerini özellikle İstanbul’daki konser salonları, festivaller ve özel etkinliklerde sürdüren orkestra, ülkemizin yetiştirdiği çok değerli solistlerle de aynı sahneyi paylaşmıştır. Orkestra İstanbul, verdiği konserlerin yanı sıra Türk sineması için önemli olan bazı film müziklerinin ve çok sayıda reklam müziğinin kayıtlarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca çok sayıda yeni yazılmış orkestra eserinin de ilk seslendirilişi Orkestra İstanbul tarafından yapılmıştır. Sezon içindeki konserlerinde çeşitli müzik dallarının önemli temsilcileri ile konserler veren Orkestra İstanbul, her konserinde dinleyicisini ve dinleyicisinin beğenisini arttırmayı başarmıştır" bilgilerine yer verdi.

Süleymanpaşa Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Oğuzhan Balcı ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

"1988 yılında İ.T.Ü Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ında Prof. Ayhan Turan gözetiminde keman eğitimine başlayan Oğuzhan Balcı, 1994 yılında aynı üniversitenin Kompozisyon Bölümü’ne girdi. Yavuz Özüstün ile Türk Müziği Analizi, Dr. Nail Yavuzoğlu ile armoni ve kontrpuan, Prof. Mutlu Torun ile Türk Müziği Formları, Demirhan Altuğ ile piyano ve şeflik çalışan besteci, 1999 yılında Prof. Emin Sabitoğlu’nun kompozisyon sınıfından birincilikle mezun oldu. 2000 yılında İ.T.Ü Müzik İleri Araştırmaları Merkezi (MİAM) da yüksek lisans eğitimine başladı ve Prof. Kamran İnce, David Osbon ve Pieter Snapper ile kompozisyon ve müzik teorisi çalıştı. Haliç Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.1994 yılından bu yana yurt içinde ve yurt dışında birçok orkestrada kemancı ve misafir şef olarak görev yapmakta olan sanatçının besteleri ve düzenlemeleri, ülkemizdeki tüm Devlet Senfoni Orkestraları ve birçok özel orkestra tarafından seslendirilmektedir. Ayrıca, 5 kıtada birçok ülkede müzikleri seslendirilen bestecinin başlıca eserleri arasında Senfonik orkestra için: ‘İstanbul Senfonik Süiti’, keman sanatçısı Cihat Aşkın’a ithaf ettiği ‘Keman Konçertosu’, Klasik Kemençe ve Yaylı Sazlar Orkestrası için konçertino’, kanun ve senfoni orkestrası için “İstanbul Hatırası’ ve ‘Balkan Üvertürü’ ile yaylı sazlar orkestrası için çok sayıda bestesi sayılabilir. Bazı sinema filmleri, belgesel ve reklam filmleri için de müzikler yazan besteci, 2000 yılından bu yana İ.T.Ü Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’nde ders vermektedir. Sanatçı, kurucusu olduğu Orkestra İstanbul ile çalışmalarını sürdürmekte ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın daimi şefliği görevini yürütmektedir."
Kaynak: İHA