TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Pazarlama ve perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman açığı meslek odaları tarafından giderilebilir'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, pazarlama ve perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman açığının meslek odaları tarafından verilecek daha kısa süreli eğitimler ve belgelendirme ile giderilebileceğini bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, perakende ve pazarlama sektöründe çalışabilmek için satış elemanlığı ustalık belgesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Satış elemanlığı mesleğinde daha önce 3-4 yıl süren eğitimlerin hem işverene hem çalışana çok uzun geldiğine dikkati çeken Palandöken, 'Mesleki Eğitim Kurulu kararı ile bu sorun da çözülmüş oldu. Daha kısa süreli eğitimler ile sektörün yetişmiş eleman açığı kapatılabilir. Her geçen gün değişen ve gelişen pazarlama ve perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman açığı ancak sektörü temsil eden meslek odaları tarafından verilecek daha kısa süreli eğitimler ve belgelendirme ile giderilebilir.' değerlendirmesine bulundu.

Girişimcilerin mesleki eğitim düzeylerinin iş yerinin büyümesine büyük etkisinin olduğuna işaret eden Palandöken, şunları kaydetti:

TÜİK’in verilerine göre yeni iş yeri açan her 100 kişiden 68'inin iş konusu ile ilgili mesleki eğitimi bulunmuyor. Eğitim düzeyi arttıkça iş yerinin büyüklüğü ve çalışan sayısı da artıyor. Çalışan sayısı 10-19 arasında olan işletmelerde girişim sahiplerinin yüzde 32'si mesleki eğitim almışken çalışan sayısı binin üzerinde olan iş yerlerinde girişimcilerin eğitim oranı yüzde 76,3'e çıkıyor. Bu da gösteriyor ki kendi faaliyet alanı ile ilgili mesleki eğitim alanlar sektörde daha kalıcı oluyor ve daha çok büyüyor.'

Kaynak: AA