Masabaşı Değil, Makine Başı Eleman Aranıyor

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Özaydemir: 'Eskişehir OSB'de 40 bin kişiyi istihdam etmekteyiz. Hemen 500 kişiye iş vermeye hazırız. Bir o kadar daha kişiyi de rahatlıkla istihdam edebilecek durumdayız, ancak bu iş gücü açığını aylardır kapatamıyoruz' 'Kalifiye ve nitelikli personel bulmakta gerçekten çok ciddi sıkıntı çekiyoruz. Tüm yasal haklarını verdiğimiz halde insanlar ne yazık ki fabrikalarda çalışmak istemiyorlar. Deyim yerindeyse herkes masabaşı yüksek maaşlı iş arayışında. Makine başında durup iş yapacak eleman bulamıyoruz'

EMRAH YAŞAR - Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 40 bin kişiyi istihdam ettiklerini belirterek, hemen 500, hatta bin kişiye iş vermeye de hazır olduklarını, ancak insanların masabaşı yüksek maaşlı iş aradıklarını, bu nedenle makine başında durup iş yapacak eleman bulamadıklarını söyledi.

Özaydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin art arda açıkladığı ekonomik tedbirler nedeniyle bu yılın ikinci yarısından son derece umutlu olduklarını ifade etti.

Hükümetin başta ekonomi olmak üzere birçok alanda son yılların en cesur ve kararlı adımlarını attığını dile getiren Özaydemir, 'Özellikle yüksek teknoloji yatırımlarına yönelik uygulamaya konulan yeni yatırım teşvik tedbirleri, istihdam teşvikleri, SGK ödemelerine getirilen kolaylıklar, vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ihracata sağlanan ciddi anlamdaki destekler bizleri ve iş dünyasını gerçekten mutlu etmiş ve önümüzü açmıştır.' dedi.

2015 yılındaki seçimlerin ardından Rusya ile yaşanan gerilim, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi ve sınırdaki askeri gelişmeler nedeniyle ekonomik açıdan oldukça zor zamanlar geçirdiklerini anlatan Özaydemir, 'İş dünyası olarak bu dönemde önümüzü görmekte zorlandığımız günler olmasına rağmen, zor bir dönemi geride bırakmakta olduğumuzu belirtmek isterim. Hükümetimizin ekonomideki kararlı duruşu ve atılan doğru adımlar neticesinde, 2017 yılının geride kalan iki yıldan daha iyi olacağı kanaatindeyiz.' diye konuştu.

- 'AK Parti hükümeti olmasaydı, FETÖ ile baş edemezdik'

Özaydemir, 40 yıla yakın bir süre içinde gelişip, devletin her kademesine sızan hain FETÖ ile bir tek AK Parti hükümetinin baş edebildiğini belirterek, 'AK Parti hükümeti olmasaydı, FETÖ ile baş edemezdik. Bu konuda başarılı çalışmalar gerçekleştirildiğini yakinen görmekteyiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Alınan ekonomik kararların etkilerinin reel piyasalara yansımasının biraz gecikmeli olduğunu, ilk olumlu etkilerin zaman içinde görüldüğünü aktaran Özaydemir, şunları söyledi:

'Bu açıdan baktığımızda, beklenmedik gelişmeler olmadığı takdirde alınan kararların etkisiyle 2017 yılının ikinci yarısının hem sanayi üretimi ve ihracatında artış hem turizmde canlanma hem de tarımsal üretimde yaşanacak olumlu gelişmelerle, ülkemiz ekonomisinin pozitif yönde gelişeceğini beklemekteyiz. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliğini canı gönülden desteklediğimizi belirtmek isterim. Bu kampanyaya destek olmak amacıyla 13 Şubat'ta ESO, Ticaret Odası ve İŞKUR İl Müdürlüğü olarak ortaklaşa Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği protokolü imzaladık.'

- 'Makine başında durup iş yapacak eleman bulamıyoruz'

ESO üyelerinin toplam çalışan sayısının 60 bin kişiye ulaştığını bildiren Özaydemir, şunları kaydetti:

'Eskişehir OSB'de 500'ün üzerindeki işletmede hali hazırda 40 bin kişiyi istihdam etmekteyiz. Hemen 500 kişiye iş vermeye hazırız. Bir o kadar daha kişiyi de rahatlıkla istihdam edebilecek durumdayız, ancak bu iş gücü açığını aylardır kapatamıyoruz. Halen birçok firmamız nitelikli personel arayışında. Gerek İŞKUR, gerek basın yayın organları aracılığıyla her alanda iş gücü ihtiyacımız olduğunu sürekli beyan ediyoruz. Firmalarımızda sürekli açık kadrolar olduğunun bilinmesini isterim, ancak kalifiye ve nitelikli personel bulmakta gerçekten çok ciddi sıkıntı çekiyoruz. Tüm yasal haklarını verdiğimiz halde insanlar ne yazık ki fabrikalarda çalışmak istemiyorlar. Bizlere nitelikli iyi yetişmiş meslek lisesi mezunu gençler gerektiği halde, herkesin üniversite okuma sevdası yüzünden mevcut iş kollarında istihdam edilecek insan sayımız sürekli azalmakta. Deyim yerindeyse herkes masabaşı yüksek maaşlı iş arayışında, makine başında durup iş yapacak eleman bulamıyoruz. Geçmişte iyi niyetle uygulamaya konulan işsizlik parası gibi çeşitli uygulamaların da insanları farklı düşüncelere yöneltip iş hayatından uzaklaştırdığına şahit olmaktayız. Bu tür konularda da tarafları mağdur etmeyecek, yeni ve daha kalıcı çözümler bulmamız gerektiği düşüncesindeyim.'
Kaynak: AA