Gençler, Tasarladığı Model Uçaklarla Yarışacak

Her yaştan lise öğrencilerinin katılabileceği 'İstanbul Liseler Arası Model Uçak Yarışması'nın başvuruları pazartesi günü başlayıp 10 Mart'a kadar devam edecek.

Havacılığın gelecekteki temsilcileri, 'İstanbul Liseler Arası Model Uçak Yarışması'nda buluşacak.

İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) yapılan açıklamaya göre, İGA İstanbul Yeni Havalimanı ana sponsorluğunda, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve üniversitenin desteğiyle her yaştan lise öğrencisinin katılabileceği yarışma için başvurular yarın başlayacak.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek yarışmayla havacılık alanında farkındalık yaratarak bilgi düzeyinin artırılması, gençlerin havacılık ve uçak mühendisliği gibi alanlara yönelmesi ve bu alanda kaliteli iş gücü oluşturulması amaçlanıyor.

Projeyle öğrenciler adım adım bir insansız hava aracı tasarlayarak, uzman eğitmenler gözetiminde üretimini gerçekleştirecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, yarışmanın havacılık tutkusu olan gençlerin gelecek idealleri açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği yarışmanın sürdürülmesinin oldukça mutluluk verici olduğunu ifade eden Karaca, 'Yeni Vecihi Hürkuşlar, Nuri Demirağ'lar neden çıkmasın? İstanbul Teknik Üniversitesi'nin rektörü olarak, yarışmaya katılacak herkese başarılar diliyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Yarışmanın ana sponsoru İGA Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu da ikinci kez sponsor oldukları yarışmanın, havacılık sektörünün geleceğinde yer alacak gençlerin çalışmalarını desteklemek adına büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Akçayoğlu, gençlerin havacılık çalışmalarını gelecek dönemlerde de destekleyeceklerini ve böylece öğrencilere mesleki bir kazanım sağlamak istediklerini bildirdi.

- Dört aşamalı yarışma

'İstanbul Liseler Arası Model Uçak Yarışması' kuramsal eğitim, uygulamalı eğitim ve final olmak üzere dört aşamadan oluşacak. İlk aşamada öğrenciler, 250 kelimeyi geçmeyen bir niyet yazısıyla referans mektuplarını, 'www.hayallerineuc.com' internet sitesi üzerinden 10 Mart tarihine kadar iletecek. Sonraki adımda, ön değerlendirme ekibi başvuruları inceleyerek, eğitimlere katılacak 40 öğrenciyi belirleyecek ve seçilen öğrenciler üç haftalık eğitime katılacak.

Öğrenciler, kuramsal eğitimlerin tamamlanmasının ardından, uygulamalı eğitim aşamasına geçiş için değerlendirme sınavına girecek. Bu sınavı başarıyla geçecek 20 öğrencinin katılacağı uygulamalı eğitimler, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinin öğretim üyeleri ve mühendisleri tarafından verilecek. 5 hafta sonu sürecek eğitimde öğrenciler, bir model uçağı gruplar halinde, adım adım tasarlayacak. Çalışmalar, 14 Mayıs'taki yarışma finalinde seçiciler kurulunun beğenisine sunulacak ve yarışmacılar sürpriz ödüller için yarışacak.
Kaynak: AA