Eski Payitaht Edirne Müzeleriyle De İlgi Görüyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hacıoğlu: '2014 yılında 470 bin, 2015 yılında 472 bin, geçen yıl ise 517 bin kişi müzelerimizi ziyaret etmiştir. Şehir merkezinde binlerce ziyaretçisi olan Şükrüpaşa Anıtı ile Edirne Büyük Sinagogu'nun da müze statüsü olmaması sebebiyle istatistiklere dahil edilmeyen ziyaretçi sayıları dikkate alındığında rakamların 600 bini aştığı görülecektir'''Edirne, aynı zamanda bir müzeler şehri konumuna gelecek, tarihi geçmişi, kültür ve sanat birikimi, dünya mirası nezdinde sahip olduğu anıt eserleri ve coğrafi konumuyla kültür turizminde Türkiye'nin uluslararası düzeyde parlayan yıldızı olacaktır'

HAKAN MEHMET ŞAHİN - Edirne'deki tarihi geleceğe taşıyan müzelerin ziyaretçi sayıları her geçen gün artıyor.

Tarihi eserleri, yöresel tatları ve el sanatlarıyla dikkati çeken eski payitaht Edirne'nin turizm portföyünde son zamanlarda tematik müzeler de yer almaya başladı.

Selimiye Cami başta olmak üzere tarihi eserleri, renkli festivalleri ve yöresel tatları ile öne çıkan Edirne, konsept müzeleriyle de turist çekiyor.

Avrupa’da akıl hastalarının toplumdan tecrit edildiği dönemde Osmanlı’da nasıl tedavi edildiklerinin anlatıldığı Sağlık Müzesi, Edirne’nin müdafaasının aktarıldığı Balkan Savaşı Müzesi, tematik müze konseptindeki İslam Eserleri Müzesi, cami ve mescitlerden elde edilen tarihi eser niteliğindeki eserlerin sergilendiği Vakıf Müzesi, medeniyetlerin izlerinin görüldüğü Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile Milli Mücadele'de Edirne’nin rolünün aktarıldığı Lozan Müzesi, nüfusuna göre müze zengini kentin turizmdeki kozlarından biri olarak gösteriliyor.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, kent merkezinde 6 müze bulunduğunu belirtti.

- 'Yüzde 10 arttı'

Son yıllarda müzelerin ziyaretçiyi daha fazla çekmeye başladığını ifade eden Hacıoğlu, şunları kaydetti:

'2014 yılında 470 bin 2015 yılında 472 bin geçen yıl ise 517 bin kişi müzelerimizi ziyaret etmiştir. Şehir merkezinde binlerce ziyaretçisi olan Şükrüpaşa Anıtı ile Edirne Büyük Sinagogu'nun da müze statüsü olmaması sebebiyle istatistiklere dahil edilmeyen ziyaretçi sayıları dikkate alındığında rakamların 600 bini aştığı görülecektir. İstatistiklerin ortaya koyduğu bir başka gerçek ise 2015 yılına göre 2016 müze ziyaretçi sayılarının yüzde 10 oranında arttığıdır. Aynı müzelerin 2012 yılında 213 bin kişi tarafından ziyaret ettiği düşünülürse 4 yıl içerisinde ziyaretçi artışının yüzde 143 civarında olduğu anlaşılacaktır. '

Ziyaretçi sayısının artışında yenileme çalışmalarının büyük etkisi olduğunun altını çizen Hacıoğlu, 'Kültür ve Turizm Bakanlığının Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya müzelerinde 2012 - 2016 yılları arasında yapmış olduğu onarım, teşhir ve tanzim, yenileme çalışmaları ile Trakya Üniversitesi'nin II. Bayezit Külliyesi Sağlık Müzesinde gerçekleştirdiği tanzim ve teşhir çalışmalarının etkisinin büyük olduğu düşünülmektedir.' dedi.

Bakanlığın yeni müze ve ören yeri projelerinin tamamlanmasıyla Edirne'nin müze anlamında da önemli bir çekim merkezi haline geleceğini ifade eden Hacıoğlu, 'Kültür ve Turizm Bakanlığınca çalışmaları sürdürülen Hıdırlık Tabya Balkan Tarih Müzesi ile Sarayiçi Ören Yeri ve Saat Kulesi düzenleme çalışmaları da tamamlandığında, adeta açık hava müzesi/müze şehir özelliğine sahip olan Edirne, aynı zamanda bir müzeler şehri konumuna gelecek, tarihi geçmişi, kültür ve sanat birikimi, dünya mirası nezdinde sahip olduğu anıt eserleri ve coğrafi konumuyla kültür turizminde Türkiye'nin uluslararası düzeyde parlayan yıldızı olacaktır.' diye konuştu.
Kaynak: AA