Bursa Raylı Sistemler Kümelenmesi'nin Hedef Pazarı Avusturya

BTSO Genel Sekreter Yardımcısı Altan: 'TürkiyeAvusturya ticaretinde, ticaret fazlası veren taraf Türkiye. Bu başarıyı artırarak sürdürmeyi arzu ediyoruz'

Ekonomi Bakanlığının desteğiyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yürütülen Raylı Sistemler UR-GE Projesi kapsamında ilk yurtdışı pazarlama gezisi, Avusturya'ya gerçekleştirildi.

BTSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa Raylı Sistemler Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) Projesi kapsamında, Bursa Raylı Sistemler Kümelenmesi (BURAY), hedef pazar olarak belirlediği Avusturya'nın başkenti Viyana'da ikili iş görüşmeleri yaptı.

BTSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Akif Altan, BURAY Başkanı Taha Aydın ve 14 farklı firmadan 23 katılımcının yer aldığı BTSO heyeti, raylı sistemler sektöründe dünya devleri arasında yer alan Siemens ve Bombardier firmalarının Viyana'daki üretim tesislerini de yerinde inceledi.

Programın ilk gününde firmalar, Avusturya Ekonomi Odasında düzenlenen etkinlikte Avusturya Devlet Demiryolları ve Demiryolları Sanayiciler Birliği yetkilileriyle bir araya geldi. 450 bin üyeye sahip Avusturya Ekonomi Odasının Güneydoğu Avrupa Sorumlusu Konstantin Bekos tarafından ağırlanan firmalar, gerçekleştirilen toplantının ardından Avusturya Demiryolları Sanayicileri Birliği Genel Müdürü Ronald Chodazs, Avusturya Devlet Demiryolları Ar-Ge Sorumlusu Wolfgang Zottl ve Satın Alma Sorumlusu Stefan Braun ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Heyetin bir sonraki durağı ise MÜSİAD Avusturya'nın Viyana’daki merkezi oldu. MÜSİAD Avusturya Başkanı Faruk Can ve MÜSİAD Avusturya üyeleri ile bir araya gelen proje katılımcısı firmalar, iş birliği imkanlarını değerlendirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mehmet Akif Altan, BTSO olarak MÜSİAD ile ilişkilere çok önem verdiklerini belirtti.

BTSO üyeleriyle MÜSİAD Avusturya üyesi iş adamlarını bir araya getirerek, yeni iş birliklerinin yolunu açmak istediklerini ifade eden Altan, 'Türkiye-Avusturya ticaretinde, ticaret fazlası veren taraf Türkiye. Bu başarıyı artırarak sürdürmeyi arzu ediyoruz. Amacımız firmalarımızın tanışmalarını sağlamak ve yeni iş birlikleri oluşmasına öncülük etmek.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'MÜSİAD Avusturya'yı, BTSO'nun da bir şubesi olarak görebilirsiniz'

MÜSİAD Başkanı Faruk Can ise MÜSİAD Avusturya'nın 25 yıldır faaliyette olduğunu vurguladı.

MÜSİAD Avusturya'nın Türk iş adamlarının Avusturya'daki en önemli temsil kuruluşu olduğunu aktaran Can, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi adına çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. BTSO'nun da bu yönde yaptığı çalışmaları gururla takip ettiğini bildiren Can, 'MÜSİAD Avusturya olarak her türlü iş birliğine hazırız. Bizlerin ortak hedefi Türk firmalarının buradaki ticaret hacimlerini artırmak. Bu sebeple MÜSİAD Avusturya'yı, BTSO'nun da bir şubesi olarak görebilirsiniz.' görüşünü iletti.

Raylı Sistemler UR-GE Projesi kapsamında Bursalı firmalar, sektörün devleri arasında gösterilen Siemens ve Bombardier firmalarının Avusturya’daki üretim tesislerini de yerinde inceledi.

- 'Türkiye'ye ilk etapta 80 milyon avro yatırım yapacağız.'

Siemens Satış Müdürü Christoph Masopust da Siemens’in, Viyana'daki üretimini destekleyecek yeni bir yatırım arayışında olduğunu belirtti.

Viyana'daki tesislerde bin 200 işçiyle yılda 450'ye yakın araç gövdesi üretimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Masopust, 'Çok kaliteli bir mühendislik yapısına sahibiz. Ancak avronun yükselişi ve diğer sebeplerden ötürü tesisimiz rekabetçiliğini kaybetmeye başladı. Bu fabrikadaki üretimimize destek olacak yurt dışında yeni bir yatırım yapmayı amaçlıyoruz.' ifadesini kullandı.

Masoust, Türkiye'de gelişen altyapı çalışmalarıyla birlikte raylı sistemler sektöründe önemli bir yerli tedarikçi havuzu oluştuğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

'Otomotivin baskıcı üretim hızına alışkın bir şehir Bursa. Raylı sistemler sektöründe de gerçekten önemli bir pazara sahip. Aslında biz Bursalı firmaları bulmak istiyorduk ancak sizler buraya kadar geldiniz. Bu da bizi çok mutlu etti. İstanbul'daki metro ihalesi başta olmak üzere tüm projelerde Türk hükümeti tarafından yüzde 51 yerlilik şartı getirildi. Bu yüzden yerli tedarikçiye fazlasıyla ihtiyaç duyuyoruz. Türkiye'ye ilk etapta 80 milyon avro yatırım yapacağız.'

Kaynak: AA