Üsküplü Öğrencilerden Logos-A'ya Destek

Makedonya'da onlarca öğrenci, Türkçe eserlerin Arnavutça ve Makedoncaya çevirmesiyle tanınan LogosA Yayınevi için destek protestosu düzenledi.

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Arnavut Lise Öğrenciler Birliği ve bazı sivil toplum kuruluşları, Türkçe eserlerin Arnavutça ve Makedoncaya çevirmesiyle tanınan Logos-A Yayınevi için destek protestosu düzenledi.

Eski Türk Çarşısı'nda toplanan onlarca öğrenci, Mevlana Celaleddin Rumi, Mehmet Akif Ersoy ve Necip Fazıl Kısakürek'in eserleri başta olmak üzere yaptığı önemli çevirilerle bilinen ve son dönemde sebepsiz yere devlet müfettişliğinin birçok denetimine maruz kalan Logos-A Yayınevi'ne destek mesajı verdi.

Öğrenciler, burada yaptıkları açıklamada, devlet müfettişliğince söz konusu kuruma yapılan haksız eylemleri kınadıklarını belirterek Logos-A'nın sadece bir yayınevi değil toplum, millet ve devletin geleceğine katkı sağlayan bir kurum olduğunu söyledi.

25 yıldır Logos-A'nın yayın hayatını sürdürdüğü anımsatan öğrenciler, yayınevinin okuma, kitap ve ilmin nasıl sevileceğini gösterdiğini ifade etti.

Arnavut Lise Öğrencileri Birliği Başkanı Amar Recepi ise gençlerin değerlerinin eğitim, kültür ve kitap olduğunu dile getirerek bu protestoyu bahsi geçen değerlere en iyi şekilde sahip çıkan kurumun Logos-A olduğunu anlatmak için düzenlediklerini aktardı.

Recepi, devlet kurumlarının yayınevine yönelik saldırılarının insanlık ve demokrasi dışı olduğuna dikkat çekerek 'Logos-A’ya yapılan saldırı, eğitime, kitaba ve insanlığa yapılmış bir saldırıdır.' dedi.

Öte yandan, devlet kurumlarının söz konusu eylemleri 'medeniyet ve çağ dışı' olarak nitelendirildi.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te çeyrek asırdır faaliyet gösteren Logos-A Yayınevi, özellikle Türkçe'den tercüme edip Arnavutça ve Makedonca dillerinde yayınladığı kitaplarla biliniyor. Logos-A bugüne kadar bin değişik başlık altında 8 milyon adetten fazla kitap yayınladı.

Kaynak: AA