Türkiye'nin NATO'ya Üye Oluşunun 65. Yıl Dönümü

TBMM Başkanı Kahraman: 'NATO'nun hain FETÖ darbe girişimi sonrasında sergilediği desteği ve dayanışmayı memnuniyetle karşılıyoruz' 'Günümüzün en çetin sınamalarından birini oluşturan terörizme karşı NATO müttefiklerinin sürdürdüğü çabalara ittifakın daha fazla destek vereceği inancıyla Türkiye geçmişte olduğu gibi gelecekte de ittifak yükümlülüklerine bağlı kalmaya devam edecektir'.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 'NATO'nun hain FETÖ darbe girişimi sonrasında sergilediği desteği ve dayanışmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Günümüzün en çetin sınamalarından birini oluşturan terörizme karşı NATO müttefiklerinin sürdürdüğü çabalara ittifakın daha fazla destek vereceği inancıyla Türkiye geçmişte olduğu gibi gelecekte de ittifak yükümlülüklerine bağlı kalmaya devam edecektir.' ifadelerini kullandı.

Kahraman, Türkiye'nin NATO'ya üye oluşunun 65. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Türkiye'nin üyeliğinin 65. yılını kutlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Kahraman, NATO'ya 18 Şubat 1952 tarihinde üye olan Türkiye'nin ittifakın en önemli üyelerinden biri olarak savunma ihtiyaçlarının giderilmesinde büyük bir rol oynadığını ve zorlu Soğuk Savaş zor koşullarında büyük özverilerde bulunarak, NATO coğrafyasında güvenliğin kalıcı olarak tesis edilmesini sağladığını vurguladı.

Soğuk Savaş sonrası geleneksel tehditlerin yoğunluğunun azalması ve asimetrik güvenlik tehditlerinin ortaya çıkmasının NATO'nun da dönüşümünü gerekli kıldığına dikkati çeken Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Değişen bu uluslararası güvenlik ortamında, terörizmin küresel güvenliğe en büyük tehdidi arz ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu noktada NATO'nun ve üye ülkelerinin terörizme karşı gerekli yanıtı vermek için kendilerine düşeni yapması büyük önem arz etmektedir. Üyeliğinin ilk gününden bu yana NATO üyesi ülkelerle işbirliği ve dayanışmayı en temel siyasi ilkelerinden kabul eden Türkiye, bugün de terörizmle mücadelesini aynı anlayış çerçevesinde kararlılık ve ivedilikle yürütmektedir.'

Kahraman, Türkiye'nin küresel barış ve istikrarın tesisi için başat uluslararası örgütlerden olan NATO'ya ve dünya barışına her türlü desteği geçmişteki gibi gelecekte de vereceğinin altını çizdi.

NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu'nun da müttefik ülkelerdeki muhataplarıyla yakın işbirliği içinde yoğun çalışmalarıyla hem siyasi danışma sürecine katkıda bulunduğu hem de demokrasinin dayanağı olan halk iradesinin NATO çalışmalarına yansıtılmasına aracı olduğunu belirten Kahraman, mesajında şunları kaydetti:

'Bu işlevi itibarıyla NATO Parlamenter Asamblesi, ittifakın yumuşak gücünün önemli bir unsuru olmaya devam etmektedir. NATO Parlamenter Asamblesi'nin başkan yardımcılıklarından birinin ülkemizce üstlenilmiş olması, Türkiye'nin ittifak çalışmalarına somut katkılarının son göstergesi olmuştur.

NATO'nun hain FETÖ darbe girişimi sonrasında sergilediği desteği ve dayanışmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Bu vesileyle günümüzün en çetin sınamalarından birini oluşturan terörizme karşı NATO müttefiklerinin sürdürdüğü çabalara ittifakın daha fazla destek vereceği inancıyla Türkiye geçmişte olduğu gibi gelecekte de ittifak yükümlülüklerine bağlı kalmaya devam edecektir.'
Kaynak: AA