Turizmciler Yabancı Kanaat Önderlerini Türkiye'de Ağırlayacak

Daha önce ünlüler ve sokaktaki vatandaşları içeren tanıtım filmi hazırlayan 'Hayatına Sahip Çık' sivil toplum hareketi, şimdi hem Türkiye'de yaşayan yabancılarla üçüncü filmi çekmeye hazırlanıyor hem de yabancı ülkelerin kanaat önderlerini Türkiye'de ağırlamayı planlıyorTURYİD Başkanı Demirer:'Bu insanlara 'Türkiye'ye geldim, 3 günümü geçirdim, şahane bir 3 gündü, en ufak bir sorun da yaşamadım' dedirtelim. Bu yıl, 2017 'Türkiye'yi ziyaret etme yılı' olsun' 'Bu proje için şu anda Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'dan randevu bekliyoruz. Sonrasında da söz konusu projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmayı istiyoruz'

SÜMEYYE DALKILINÇ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de çalışan yabancılara çağrıda bulunarak, 'Onlara da 'İşin de burada, tatilin de burada.' diyorum. Kimi felaket tellallarının aksine, ülkemizde iş yapan ve ikamet eden yabancılar gerçek Türkiye'yi görme, tanıma, yaşama ve tüm güzelliklerini anlatma imkanına sahiptir.' söylemi turizmcileri harekete geçirdi.

Daha önce ünlüler ve sokaktaki vatandaşları içeren tanıtım filmi hazırlayan 'Hayatına Sahip Çık' sivil toplum hareketi, şimdi hem Türkiye'de yaşayan yabancılarla üçüncü filmi çekmeye hazırlanıyor hem de ülkelere göre kanaat önderleri belirleyerek, bu kişileri Türkiye'de ağırlamayı planlıyor.

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bu insanlara 'Türkiye'ye geldim, 3 günümü geçirdim, şahane bir 3 gündü, en ufak bir sorun da yaşamadım' dedirtelim. Bu yıl, 2017 'Türkiye'yi ziyaret etme yılı' olsun.' ifadelerini kullandı.

Bu proje için şu anda Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'dan randevu bekledikleri bilgisini veren Demirer, sonrasında da söz konusu projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmayı istediklerini dile getirdi.

-'Bir ülkenin Cumhurbaşkanının 'Benim sana ihtiyacım var, memleketine sahip çık' demesi güzel bir şey'

Kaya Demirer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın turizmcileri külliyede kabulü esnasında 'Komşunu al gel' kampanyası başlattığını anımsattı.

Söz konusu toplantıda Erdoğan'ın yurt dışında yaşayan ülke vatandaşlarına Türkiye'ye geldiğinde sadece memleket ziyareti değil, tatillerini de burada yapma çağrısında bulunduğunu hatırlatan Demirer, 'Çok samimi bir açıklama. Bir ülkenin Cumhurbaşkanının 'Benim sana ihtiyacım var, memleketine sahip çık' demesi güzel bir şey... Bir de 'Komşunu da al gel' dedi. Bu da çok hoş bir şey. Çünkü bizde komşuluk ilişkileri çok önemlidir.' diye konuştu.

Demirer, kendilerinin de bütün bunların olabilmesi için sokağı hareketli tutmaları gerektiğini belirterek, 'Sokaklar boş olursa, komşunu iknada zorlanırsın... Kendin de gelmekten çekinebilirsin.' ifadelerini kullandı.

Söz konusu toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Onlara da 'İşin de burada, tatilin de burada.' diyorum. Kimi felaket tellallarının aksine, ülkemizde iş yapan ve ikamet eden yabancılar gerçek Türkiye'yi görme, tanıma, yaşama ve güzelliklerini anlatma imkanına sahiptir.' şeklindeki ifadesini de çok önemsediğinin altını çizen Demirer, 'Hayatına Sahip Çık' projesine yönelik ünlülerle ve esnafla çekim yaptıklarını, şimdi de üçüncü olarak Türkiye'de yaşayan yabancılarla bu tarz bir çekim yapmak istediklerini bildirdi.

Demirer, bu videolarında dünyaya mal olmuş, ünlü sporculara, sefaretliklere, konsolosluklara, ticari ateşeler ve yabancı akademisyenlere de yer vermek istediklerini anlatan Demirer, bu çekimler ile tamamlamayı planladıkları tüm çekimlerden oluşacak karma bir videoyu ise kamu spotuna taşımak istediklerini ifade etti.

Demirer, aynı zamanda Türkiye'ye en yoğun turist gönderen ülkelerin kanaat önderlerinin listesini çıkaracaklarına işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Kendi ülkesinde kanaat önderi olan kişileri, Türkiye markası için Türkiye'ye davet edelim. Bu isimleri uçak firmaları taşısın, otelciler konaklatsın, biz de restaurantlar olarak ağırlayalım. Türkiye'nin tanıtımı için hepimiz elimizi taşın altına koyalım. Bu isimleri Antalya'da da gezdirelim, en iyi lokantalarda da yemek yedirelim... Bu insanlara 'Türkiye'ye geldim, 3 günümü geçirdim, şahane bir 3 gündü, en ufak bir sorun da yaşamadım' dedirtelim. Bu yıl, 2017 'Türkiye'yi ziyaret etme yılı' olsun.'

-'Şu anda yaşadığımız seyahat krizini fırsata çevirebiliriz'

TURYİD Başkanı Demirer, bu proje için şu anda Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile görüştüklerini söyledi.

4 derneğin gücü ile yabancılara yönelik video çekimini yapabileceklerini belirten Demirer, ancak ülkelerin kanaat önderlerinin belirlenmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığından da desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Demirer, bu proje için şu anda Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'dan randevu beklediklerini, sonrasında da söz konusu projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmayı istediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin tekrar marka algısını yükseltmesi gerektiğini anlatan Demirer, 'Şu anda yaşadığımız seyahat krizini fırsata çevirebiliriz. 'Türkler kendi ülkelerinde hayat rutinlerine sahip çıkıyorlar, her taraf cıvıl cıvıl...' dedirtmeliyiz.' diye konuştu.

Demirer, ayrıca hayatın normal akışında devam ettiğini anlatan, ülkenin bütünlüğünün ve insanların birliğinin önemine vurgu yapan, moral deposu bir şarkının bestesi ile ilgili çalışmalara başladıkları bilgisini verdi.

-'Reina saldırısının olduğu gecenin sabahında hemen bir araya geldik'

Kaya Demirer, Reina saldırısının olduğu gecenin sabahında hemen dernek üyeleri olarak bir araya geldiklerini kaydetti.

Reina için yaptıkları yürüyüşteki söylemlerinin büyük destek gördüğünü belirten Demirer, daha sonra Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) ile 'Hayatına Sahip Çık' projesine soyunduklarını dile getirdi.

Demirer, 'Hayatına Sahip Çık' projesinin pozitif etkisini gördüklerini, başta çalışanları olmak üzere, tedarikçilerinde ve insanlarda morali hissettiklerini ifade etti.

Bu morali somut bir veriyle ölçmek adına Bankalararası Kart Merkezine (BKM) rica ederek, 12 Ocak'ta duyurdukları 'Hayatına Sahip Çık' projesi öncesi ve sonrasında TURYİD üyelerinin kredi kartı hacminde nasıl bir değişim olduğunu istediklerini anlatan Demirer, 'Kredi kartı ile harcamalar, 1-12 Ocak 2017'de, 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 19 düşmüş. Kampanyadan sonraki süre olan 12-31 Ocak 2017'de ise 2016'nın aynı dönemine kıyasla harcamalar yüzde 2 yüksek çıktı.' diye konuştu.

Demirer, 12 Ocak milat olarak kabul edilirse, milattan önce yüzde 19 daralan alışverişin milattan sonra yüzde 2 yükselmesinin önemli bir gösterge olduğunun altını çizdi.

Kaynak: AA