Sırp Siyasiler, Soykırım Davasının Yeniden Açılmasına Tepkili

Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı soykırım davasını yeniden açma kararına Sırp siyasiler tepki gösterdi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic, Banja Luka'da düzenlediği basın toplantısında, konseyin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic'in genel başkanlığını yaptığı Demokratik Eylem Partisinin (SDA) amacının kriz çıkarmak olduğunu savundu.

Soykırım davasının revize edilmesi kararının, Bosna Hersek kurumları dışında alındığını kaydeden İvanic, 'SDA, paralel bir yapılanma içinde. Bu, Dayton Barış Antlaşması ile kurulan Bosna Hersek'e büyük bir darbedir.' diye konuştu.

İvanic, Bosna Hersek'in tek bir milletle özdeşleştirilmesinin, ülkeyi savaştan önceki döneme taşıyacağına ileri sürerek, 'Bu, ciddi bir siyasi sorunumuz olduğu anlamına gelir. Bunun sonuçlarından biri, siyasi kararların alınmasında uzlaşmaya gerek duymamaktır.' dedi.

Bosna Hersek'in Sırplara karşı birçok kez saldırgan tavır sergilediğini savunan İvanic, şunları söyledi:

'Önce (eski Boşnak komutan) Naser Oric'in gözaltına alınması nedeniyle (Sırbistan Cumhurbaşkanı) Tomislav Nikolic'in ziyareti iptal edildi. Ardından Srebrenitsa'da (Sırbistan Başbakanı) Aleksandar Vucic’e saldırıldı. Ardından 9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasına karşı çıkıldı. Tüm bunlar, soykırım davasının yeniden açılması kararıyla sonuçlandı.'

Soykırım davasının revize edilmesinin çatışmalara da neden olabileceğini ileri süren İvanic, yeniden açılacak soykırım davasının olumlu sonuçlanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

- Sırbistan'dan tepkiler

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic de soykırım davasının revize edilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceğini savundu.

Davanın yeniden açılmasının, Sırbistan'dan çok Bosna Hersek'e kaybettireceğini ileri süren Vucic, 'Sırbistan, Saraybosna'nın böyle bir karar almasını gerektirecek hiçbir şey yapmadı. Devletimizin ve milletimizin menfaatlerini korumayı başaracağımıza inanıyorum. Karara rağmen, bölgede daimi barışın oluşturulması için Bosna Hersek yönetimiyle görüşmeye devam edeceğiz.' diye konuştu.

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic ise soykırım davasının yeniden açılmasının 'gereksiz' ve 'tehlikeli' olduğunu belirterek, 'Bu Bosna Hersek'in değil, Boşnak siyasetçi Bakir İzetbegovic'in davası olacaktır.' dedi.

Öte yandan, Bosna Hersek'teki Boşnakları temsil eden önemli siyasi partilerden Daha İyi Gelecek Birliğinin (SBB) Genel Başkanı Fahrudin Radoncic de davanın yeniden açılmasının, Sırp halkını değil, dönemin Sırp lideri Slobodan Milosevic rejimini ilgilendiren bir konu olduğunu vurguladı.

- Karar dün açıklandı

İzetbegovic, Saraybosna'da dün yapılan danışma toplantısının ardından, Sırbistan'a karşı soykırım davasının yeniden açılacağını açıklamıştı.

Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılının şubat ayında, Bosna Hersek'in Sırbistan'a karşı açtığı soykırım davasını delil yetersizliğinden reddetmiş, Bosna Hersek'e yeni deliller bulması şartıyla 10 yıl içinde yeniden dava açma hakkı tanımıştı.

Mahkemenin davanın revize edilmesi için tanıdığı süre, şubat ayı sonunda dolacak.

Kaynak: AA