Mustafa Şentop Açıklaması 'Çift Başı Tek Başa İndiriyoruz'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Başbakan ile cumhurbaşkanını kaldırıp, bunları birleştiriyoruz. Çift başı tek başa indiriyoruz. Cumhurbaşkanı ve başbakanı birleştirip, nihai kararı söyleyecek 1 kişinin olmasını sağlıyoruz" dedi.

Mustafa Şentop Açıklaması 'Çift Başı Tek Başa İndiriyoruz'
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TÜGVA Bursa İl Temsilciliğinin düzenlediği programda gençlerle buluştu. Türkiye’de güçlü liderle istikrarlı durumun olduğunu ifade eden Şentop, "Bu istikrar milletin teveccühüyle ortaya çıktı. Bu istikrarı şu anki mevcut hükümet sistemi anlayışı üretemiyor. Biz, bu istikrar kalıcı olsun diyoruz. Sistemin kendisi istikrar üretmeli. Önerdiğimiz teklif esasen bunu sağlıyor. Şimdiye kadar seçimlerde hep bir sandıkla meclisi seçiyorduk. Şimdi 2 sandık kurulacak. Birisinde meclisi, diğerinde hükümeti seçeceğiz. Seçim akşamı meclis ve hükümet ile süreleri belli olacak. Seçilecek hükümet 5 yıl görev yapacak. Mecliste 1 parti çoğunluğu sağlanır mı, iki parti anlaştı ama 2 ay sonra bozuşur mu gibi endişelere mani olmadan sistemin ürettiği bir istikrarla yoluna devam edecek. Çift başlık dediğimiz yönetimindeki kargaşayı sistem ortadan kaldıracak" diye konuştu.



"Bazı konularda görüş ayrılıklarına düşebilir"

Değiştirilmek istenilen sistemde kararın 2 kişi tarafından verildiğini vurgulayan Şentop, "Bu 2 kişi ne kadar yakın arkadaş olursa olsun bazı konularda görüş ayrılıklarına düşebilir. Bu her zaman olmuştur. Atatürk cumhurbaşkanı, İsmet İnönü başbakanken 1937 yılında İnönü’yü görevden almıştır. Küs gitmişlerdir. İnönü cumhurbaşkanı olunca o da belirlediği başbakanlarla bozuşmuştur. Bayar ile Menderes, Demirel ile Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Ecevit ve Demirel, Kenan Evren ile Özal, Özal ile Demirel, Demirel ile Tansu Çiller, Ahmet Necdet Sezer ile Ecevit, Sezer ile Abdullah Gül, Sezer ile cumhurbaşkanımız başbakan olduğu dönemlerde aralarında ihtilaflar oldu. Birçok konuda bunlar yaşandı. Bunlar devlet hayatındaki işleyişi tökezletiyor. Devletin, süratli ve hızlı çalışmasını engelliyor. Yeni bir sistemi öneriyoruz. Başbakan ile cumhurbaşkanını kaldırıp bunları birleştiriyoruz. Çift başı tek başa indiriyoruz. Cumhurbaşkanı ve başbakanı birleştirip, nihai kararı söyleyecek 1 kişinin olmasını sağlıyoruz. Hükümeti kurma yetkisini doğrudan milletimize vermiş oluyoruz. Özü itibariyle sistem bu" dedi.

Kaynak: İHA