Kerkük'te 1. Kitap Okuma Festivali

Kitap Okuma Festivali Koordinatörü El Hamdani: 'Aşırılık, terör ve her türlü olumsuz alışkanlıklardan kurtulma yolunun bilinçlendirme olduğuna inanarak kitap okuma teşvikini başlattık'.

Irak'ın Kerkük kentinde, okumayı sevdirmek ve kitabı gündeme getirmek amacıyla 5 ayrı kültür derneği ve yayınevinin katkılarıyla 1. Kitap Okuma Festivali düzenlendi.

Kerkük'te ilki düzenlenen kitap festivalinin koordinatörü Firas El Hamdani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Bugün ilk kez Kerkük kentinde ortak kültüre sahip olan Türkmen, Kürt ve Araplar bu etkinliğe katıldı. Aşırılık, terör ve her türlü olumsuz alışkanlıklardan kurtulma yolunun bilinçlendirme olduğuna inanarak kitap okuma teşvikini başlattık. Bir günlük olsa da yeni nesil için en ciddi mücadelenin bilinçlendirme yolu olduğunu gençlere aşılamaktır hedefimiz.'' dedi.

Okumanın toplumlar üzerindeki önemini düşünerek bu adımı attıklarını belirten Hamdani, ''Şiddet ve aşırılık hiçbir soruna çözüm olmadığı için on yıllardır kitap okumaktan uzak kalan toplumumuza, bir kez daha bu önemli alışkanlığı geri getirmek ve Kerkük'ü bir kültür kenti yapmak için bu adımı attık.' diye konuştu.

- 'Kerkük'te tek bir milli kütüphane var'

Kerkük'te büyük bir kültür boşluğu olduğunu belirten Kerküklü yazar Ammar Hatem, şöyle devam etti:

''Büyük bir kültür geçmişine sahip olan kentimiz için bu geç kalınmış bir adım olsa da yine mutluyuz. Kerkük kültürel faaliyetler açısından ne yazık ki bilinçli olarak ihmal edilmiş bir yer. Belki de ilk olmasından dolayı katılımın yüksek olmadığını izledim ancak her şeye rağmen kitaba özen gösteren ve önemseyen önemli bir kitlenin olduğunu da gördük.'

Kerkük'te kültürel alt yapının giderek yok olduğunu ifade eden Hatem, şunları kaydetti:

''Kerkük gibi büyük bir kentte ne yazık ki bir tek milli kütüphane var. Onun dışında gençleri kitap okumaya ve kültürel çalışmalara teşvik edecek mekanlar yok. Özellikle son terör olaylarından sonra yeni neslin sağlıklı yetişmesi için yerel hükümet ve ilgili kurumlar üzerilerine düşen görevlerini yerine getirmelidir.''
Kaynak: AA