G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı

Endonezya ve Çin, ekonomik ilişkilerini artırmaya devam edecek Çin, Endonezya'nın tarım ürünlerinde ticari engelleri azaltacak.

Endonezya ve Çin, ekonomik ortaklıklarını genişletmeye ve artırmaya devam edecek.

'Jakarta Globe” gazetesinin haberine göre, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya geldiği Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile iki ülke arasında başta ekonomik konular olmak üzere ikili ilişkileri ele aldı.

İki ülke arasında ekonomik bağların güçlendirilmesi yönünde görüş birliğine varılan taraflar arasında görüşmede, Retno Marsudi, mevkidaşı Vang Yi’nin Endonezya tarım ürünlerinde ticari engellerin azaltılacağı sözünü memnuniyetle karşıladı.

Endonezya ve Çin arasında dengeli ve eşit derecede karlı ticari ilişkilerin gerekliliğine vurgu yapan Marsudi ayrıca Vang’a gümrükte tarifelerin azaltılması ve tarife dışı engellerin kaldırılmasıyla Endonezya ürünlerinin Çin pazarına girişinin artırılması talebinde bulundu.

Görüşmede Vang da Çin’in son dönemde Endonezya’da artan yatırımlarına değinerek bunun Endonezya için iş ortaklıkları konusunda fırsat oluşturduğuna dikkati çekti.

Çin, Endonezya’nın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

Öte yandan egemenlik konusunda tartışmaların yaşandığı Güney Çin Denizi'nde güvenlik sorununu dile getiren Retno, Güney Doğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ve Çin’in bölgede güvenlik ve istikrar konusundaki taahhütlerini güçlendirmenin öneminin altını çizdi.

Endonezya, zaman zaman Güney Çin Denizi’ndeki Natuna Adalarında Çinli balıkçıların yasa dışı avlanması konusunda Pekin yönetimi ile gerilim yaşarken, Çin, Endonezya’ya bölgedeki istikrar ve barışı etkileyecek, tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınılması çağrısında bulunuyor.

Çin, Endonezya'nın bu tür eylemlerle de Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi ve bölgede taraf ülkeler arasında varılan Güney Çin Denizi Davranış Bildirgesi'ni ihlal ettiğini savunuyor.

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin GüneyÇin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Kaynak: AA