Bakanlar Elvan Ve Avcı, Mersin'de

Kalkınma Bakanı Elvan: 'Avrupa artık teröristlere kucak açmamalı. Biz nasıl teröristlerle mücadele ediyorsak aynı mücadelenin de Avrupa'da sürmesi gerektiğini düşünüyoruz' 'Bir taraftan Türkiye hem FETÖ, hem PKK/PYD hem de DEAŞ terör örgütlerine karşı mücadele veriyor ama diğer taraftan bakıyorsunuz Avrupa'da birçok ülkenin, başta PKK olmak üzere bazı terör örgütlerine kucak açtığını, onlara geniş imkanlar sağladığını görüyoruz' Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: 'Gözlükule kazıları, Alacahöyük ve Troya ile Cumhuriyet tarihinde resmi izinle başlatılan 3 kazı alanından birisidir. O bakımdan önemlidir. Arkeoloji literatürüne de çok önemli katkıları olan kazı alanıdır'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 'Avrupa artık teröristlere kucak açmamalı. Biz nasıl teröristlerle mücadele ediyorsak aynı mücadelenin de Avrupa'da sürmesi gerektiğini düşünüyoruz.' dedi.

Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'yla İçel Valisi Özdemir Çakacak'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Bakan Avcı'nın 1,5 ay içerisinde 2'nci kez İçel'i ziyaret ettiğini belirterek kendisine teşekkür etti.

İçel'in medeniyetlere beşiklik yapmış, çok eski geçmişi olan, kültürel varlıklarıyla ön plan çıkmış olan bir il olduğunu belirten Elvan, şöyle konuştu:

'Bugün de Sayın Bakanımızla İçel'in zenginliklerinin gün yüzüne çıkaracak bazı çalışmaları hem yerinde inleyeceğiz, hem de ilimize bir müze kazandırıyoruz. O müzenin ziyaretini de gerçekleştireceğiz. Sayın Bakanımıza İçel'e göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında Kültür ve Turizme Bakanlığının özellikle 2016 yılında İçel'e çok önemli yatırımları olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu yatırımlarımıza inşallah 2017 yılında da devam edeceğiz. Özellikle yatırımlar boyutu itibarıyla İçelimiz inşallah kültür ve turizm boyutuyla daha da güçlü bir konuma gelecek. Yine Bakanlığımızın onayıyla gerçekleşecek olan turizm bölgelerimiz var. 8 turizm bölgemiz var. Şu anda 2 turizm bölgemiz Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış durumda. 1,5 aylık süre içerisinde de kalan turizm bölgelerimizin onayını Bakanlığımız gerçekleştirecek. İnşallah havaalanının yapılmasıyla bu turizm bölgelerimiz canlanacak.'

Elvan, Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yapımına başlandığını anımsatarak, 'Havalimanını inşallah demiryolu hattıyla da İçel'e ve Adana'ya bağlayacağız. Bunun müjdesini vermek istiyorum. Havaalanının bir karayolu bağlantısı vardı. Bunla ilgili çalışmalar zaten sürüyordu. Demiryolu bağlantısı söz konusu değildi. Bunla ilgili çalışmaları da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız yaptı. Yolcular tren vasıtasıyla hem İçel'e hem de Adana'ya gelme imkanına kavuşacak.' diye konuştu.

- Şanlıurfa'daki terör saldırısı

Bakan Elvan, dün Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde gerçekleşen terör saldırısını lanetledi.

Hain bir saldırının gerçekleştiğini ve bu saldırıda 11 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiğini belirten Elvan, 'Yaralılarımız var. Bu terör örgütlerine karşı bizim mücadelemiz devam edecek. Bunların köklerini inşallah kurutacağız.' dedi.

Kalkınma Bakanı Elvan, AB ülkelerine söylemek istediği hususlar olduğunu aktararak şöyle devam etti:

'11 yaşındaki bir çocuğumuzu kaybettik. Avrupa artık teröristlere kucak açmamalı. Biz nasıl teröristlerle mücadele ediyorsak aynı mücadelenin de Avrupa'da sürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir taraftan Türkiye hem FETÖ, hem PKK/PYD hem de DEAŞ terör örgütlerine karşı mücadele veriyor ama diğer taraftan bakıyorsunuz Avrupa'da birçok ülke başta PKK olmak üzere bazı terör örgütlerine kucak açtığını, onlara geniş imkanlar sağladığını görüyoruz. Ama bunun yanında düzgün çalışan işini görevini yapan kişilere yönelikte değişik baskılar yapıldığını görüyoruz. Bu gerçekten Avrupa Birliğinin çok kültürlülük, demokrasi anlayışına hiç yakışmayan yaklaşımlar. Bir an evvel bunları terk etmelerini, PKK terör örgütü başta olmak üzere tüm terör örgütlerine yönelik mücadele etmelerini gerektiğini düşünüyorum.'

- 'İçel'e güzel bir arkeoloji müzesi kazandırıyoruz'

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da dün Şanlıurfa'daki saldırıyı anımsatarak şehitlere rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Son 2 ay içerisinde İçel'e 2 kez geldiklerini belirten Avcı, 'İnşallah başlamış ve yürümekte olan pek çok kültür turizm yatırımlarımızın son durumunu gözden geçirme fırsatını bulacağız. Bu arada İçel'e güzel bir arkeoloji müzesi kazandırıyoruz. Onun açılışını yapmak için yine geleceğiz ama en son durumunu tekrar bir görelim istedik.' ifadesini kullandı.

Bakan Avcı, Tarsus'ta da Gözlükule kazıları olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

'1930'lardan beri sürüp gelen kazı alanı orası. Şimdi Boğaziçi Üniversitesi tarafından yürütülüyor bu kazılar. Oradaki eski çırçır fabrikası da Boğaziçi Üniversitesine oradaki kazı alanından çıkan bulguların değerlendirileceği, araştırma merkezi olarak tahsis edilmişti. Onun açılışını da yapalım diye geldik. Gözlükule pek bilinmiyor ama Gözlükule kazıları Alacahöyük ve Troya'yla birlikte Cumhuriyet tarihinde resmi izinle başlatılan 3 kazı alanından birisidir. O bakımdan önemlidir. Arkeoloji literatürüne de çok önemli katkıları olan kazı alanıdır. Oradan da arkeoloji tarihine ciddi katkıda bulunabilecek, arkeoloji tarihinin yeniden gözden geçirilmesini sağlayacak buluntular var.'

Avcı, İçel ziyaretlerinin kültür ve arkeoloji ağırlıklı olacağını, turizm alanı konusunda son planlamaların yapıldıktan sonra bölgenin hak ettiği yere doğru daha büyük bir ivmeyle hareket edeceğini sözlerine ekledi.

İçel Valisi Özdemir Çakacak da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kaynak: AA