Yeni Zelanda Ve Avustralya'dan TPPA İçin Ortak Karar

Bill EnglishMalcolm Turnbull ikilisi, Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması'nı canlandırmak için birlikte çalışma kararı aldı.

Yeni Zelanda Başbakanı Bill English ile Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, ABD’nin çekilmesi ile durumu belirsizleşen Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması’nı (TPPA) canlandırmak için ortak hareket etme kararı aldı.

Başbakan English, resmi temaslarda bulunmak üzere Yeni Zelanda’da bulunan Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ile yaptıkları görüşmelere ilişkin Başbakanlık sayfasından açıklamalarda bulundu.

İki ülke arasında Queenstown kentinde gerçekleşen toplantıları değerlendiren English, görüşmelerde ticaret, bilim, yenilik, ikili ve uluslararası konulara ortak yaklaşımların ele alındığını belirtti.

Avustralya ve Yeni Zelanda’nın diğer TTPA üyesi ülkeler ile de bir araya gelerek durma aşamasına gelen anlaşmayı ileriye taşımak için ortak çalışma kararı aldığını belirten English, '‘İş adamlarımızın ve tüketicilerin Asya-Pasifik bölgesinde ve ötesindeki fırsatlardan yararlanmalarına yardımcı olmak istiyoruz.' dedi.

- Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması

Pasifik okyanusuna kıyısı bulunan 12 ülke arasında ticari sınırları kaldıracak Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması, Şubat 2016’da Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde imzalandı.

5 yıldan daha uzun süren görüşmelerin ardından ABD eski Başkanı Obama’nın desteği ile imzalanan TPPA, Trump’ın, başkan olarak göreve başlaması ile ilk iptal ettiği anlaşmalardan biri oldu. ABD’nin çekilmesi ile durma noktasına gelen anlaşmayı canlandırmak isteyen diğer 11 üye ülke, ABD’siz bir formül üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Söz konusu anlaşma ile birlik ülkelerinin dünya ticaretinin yüzde 40'ına, yani yaklaşık 28 trilyon dolara hükmedeceği belirtilen TPPA’da, imzasını geri çeken ABD ile birlikte Japonya, Malezya, Vietnam, Singapur, Brunei, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Meksika, Şili ve Peru yer alıyor.

Kaynak: AA