Merkel-Trudeau Görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: 'Karşılıklı olarak NATO’nun değerinin bilincinde olmamız lazım. Bu, Almanya, Avrupa'daki üyeler ve transatlantik birlik için de geçerlidir'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 'Karşılıklı olarak NATO’nun değerinin bilincinde olmamız lazım. Bu, Almanya, Avrupa'daki üyeler ve transatlantik birlik için de geçerlidir' dedi.

Merkel, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya'nın, 2014'te Galler’deki NATO zirvesinde her ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma kararına imza attığını anımsatarak, bu taahhüdün arkasında durduklarını belirtti.

Almanya'nın bu yılki savunma bütçesini de 2016’ya göre yüzde 8 arttırdığına dikkati çeken Merkel, ülkesinin, dünyanın güvenliği konusundaki sorumluluğunun bilincinde olduğunu kaydetti.

Bunun yanı sıra kalkınma ve krizleri önleme yardımlarının da yapıldığına dikkati çeken Merkel, 'Karşılıklı olarak NATO’nun değerinin bilincinde olmamız lazım. Bu, Almanya, Avrupa'daki üyeler ve transatlantik birlik için de geçerlidir. NATO, ABD için de önemli.' dedi.

Merkel, ABD’de kimin başkan olduğu fark etmeksizin iyi ilişkilerden yana olduklarını söyledi. Bu ruhla ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesini yaptığını ifade eden Merkel, 'İyi transatlantik ilişkiler Almanya’nın çıkarınadır. Görüş ayrılıkları olsa da bu yönde çalışmalar yapacağım.' şeklinde konuştu.

Askeri operasyonlarla tek başına krizlerin çözülemeyeceğini dile getiren Merkel, bunun için siyasi çabalar, kalkınma yardımları, iç güvenlik ve iyi bir yönetimin de gerekli olduğunu kaydetti.

Merkel ayrıca, Kanada’nın Suriyeli sığınmacıları kabul etmesinden dolayı Trudeau’ya teşekkür etti.

Kanada Başbakanı Trudeau de NATO’nun önemli bir birlik olduğunu belirterek, 'Birlikte yer alan partnerlerimizle mümkün olduğu kadar etkili olunmasını sağlayacağız.' dedi.
Kaynak: AA