Kosova Bağımsızlık Günü Resepsiyonu

Başbakan Yardımcısı Şimşek:'Kosova'nın ekonomik açıdan gelişmesi ve kalkınması için her zaman güçlü destek verdik, yanında olduk, bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz' 'Son 9 yılda ülkemizin bağımsızlığını hem içeride hem de dışarıda güçlendirmek için çabalarımızı sürdürdük. Bizler, Kosova'nın geleceğinin Avrupa demokrasi ailesi içerisinde yattığına kesinlikle inanmaktayız. Kosova entegrasyon sürecinde kararlılıkla ilerlemektedir'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, Kosova'nın ekonomik açıdan gelişmesi ve kalkınması için her zaman güçlü destek verdiğini belirterek, bundan sonra da Kosova'nın yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

Kosova'nın Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde, bir otelde Bağımsızlık Günü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, bazı siyasi parti genel başkanları, başkentteki misyon şefleri ve askeri ateşeler katıldı.

Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Kosova'yı ilk tanıyan ülkelerin başında geldiğini hatırlattı.

Kosova'nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün Türkiye için tartışılmaz bir konu olduğunu dile getiren Mehmet Şimşek, Kosova'nın uluslararası arenada tanınması, tüm uluslararası kuruluşlarda hak ettiği yeri bulması için Türkiye olarak büyük çabalar gösterdiklerini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, iki ülkenin ortak tarihi ve çok derin zengin bir kültürünün olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle taraflar arasındaki ilişkilerin çok sağlam temellere dayandığını vurguladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi'nin kısa süre önce gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinin büyük memnuniyetle karşılandığını ve ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığını belirten Şimşek, iki ülke ilişkilerinin derinleşmesi ve zenginleşmesi için bu tür ziyaretlerin çok önemli olduğunu anlattı.

'Kosova'nın ekonomik açıdan gelişmesi ve kalkınması için her zaman güçlü destek verdik, yanında olduk, bundan sonra yanında olmaya devam edeceğiz' diyen Mehmet Şimşek, Kosova'nın Avrupa ve Atlantik kurumlarıyla bütünleşme çabalarının desteklendiğini, bu entegrasyon çabalarının da hem bölgesel barışa ve hem de Kosova'nın hak ettiği saygınlığına çok büyük katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi.

Kosova ile Türkiye arasındaki en güçlü bağlardan birinin insani köprüler olduğunun altını çizen Şimsek, Kosova'da Türk kökenli vatandaşların, Türkiye'de ise Kosova'dan gelenlerin olduğunu, bunun iki ülke arasında çok güçlü bağların devamında önemi rol oynadığını kaydetti.

- 'AB'ye tam üyelik ve NATO'ya katılma konusunda kararlılığımızı sürdürmekteyiz'

Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Avni Spahiu ise ülkesinin 9'uncu bağımsızlık yıl dönümünü kutlamanın kendisi için ayrı bir onur olduğunu söyledi.

9 yıllık bağımsızlık süresince siyasi, ekonomik, azınlık toplulukların korunması ve uzlaşma açısından önemli ilerlemeler kaydettiklerini dile getiren Spahiu, ülkesinin bağımsızlığının Güneydoğu Avrupa'da barış, güvenlik ve istikrarın güçlenmesinde katkı sağladığını anlattı.

Avni Spahiu, bağımsızlık ilanından bu yana ülkesinin Avrupa'da, kıtanın ve bölgenin iş birliği ve gelişimine olumlu yanıt veren yapıcı bir istikrar faktörü olduğunu dikkati çekerek, Kosova'nın komşu ve dünyadaki diğer ülkelerle yakın ve dostluk iş birliği geliştirdiğini ifade etti.

Diğer ülkelere de Kosova'yı tanıyarak Balkanlar'da barış vie istikrara katkı sağlamaları çağrısında bulunan Spahiu, 'Son 9 yılda ülkemizin bağımsızlığını hem içerde hem de dışarda güçlendirmek için çabalarımızı sürdürdük. Bizler, Kosova'nın geleceğinin Avrupa demokrasi ailesi içerisinde yattığına kesinlikle inanmaktayız. Kosova, entegrasyon sürecinde kararlılıkla ilerlemektedir. AB'ye tam üyelik ve NATO'ya katılma konusunda kararlılığımızı sürdürmekteyiz.' dedi.

Büyükelçi Spahiu, Kosova'nın, büyük ve kardeş ülke olan Türkiye ile mükemmel bir ilişkisinin olduğunu da dile getirdi.
Kaynak: AA