Kazak Ören Eller Kilit De Yapıyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde kapı kilidi işi yapan bir işletmeci, ellerini çok iyi kullandığını düşündüğü köy kadınlarına iş olanağı sağlıyor İşletme sahibi Katipoğlu: 'Özellikle bu projede kadınlarla çalışmak istedik. Turizm bölgesinde erkek istihdamı çok zor. Bu konuda araştırmalar yaptık. Kadınların bu işe çok hevesli olduklarını gördük' 'Kadınların ince motor kasları çok daha iyi. Erkeklere göre daha becerikliler. Onlarla çalışmaktan çok memnunuz. Çünkü kadınlar evde örgü de ördükleri için bizden bu konuda daha öndeler' Kapı kilidi yapan Mısırlı: 'Her şeyi burada öğrendim. Evde daha önce pense tutmayı bile bilmezdim. Diğer kadınlara da tavsiye ediyorum. Öz güven yüksekliği de oluyor'

ALİ BALLI - Bodrum ilçesinde, kapı kilidi işi yapan bir işletmeci, Bodrum'un farklı köylerinde yaşayan 13 kadına iş olanağı sağladı.

Konacık Mahallesi'nde PVC, alüminyum, profil ve aksesuar alanında hizmet veren bir işletmenin sahibi, geçen yıl KOSGEB'in desteğiyle yerli kapı kilidi üretmek için çalışma başlattı.

İşletme yetkilisi Hasan Katipoğlu, iş yerinde sadece kadınları çalıştırmaya karar verdi. Katipoğlu ve diğer işletme yetkilileri, yaptıkları araştırmalarla Bodrum'un köylerinden işe hevesli kadınları bularak köylerine getirip götürmek için servis hizmeti de sağladı.

Katipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum'un çevre köylerinde yaşayan kadınlarla çalışmayı tercih ettiklerini belirterek, 'Onların performanslarından çok memnunuz. Bu konuda çevremizde yetişmiş elemanlar olmadığı için, ilk başta onlara eğitimler verdik.' dedi.

Eğitim aşamasından sonra üretime geçildiğini ifade eden Katipoğlu, haziran ayından bu yana etkin olarak çalıştıklarını, kapı kilidi işiyle yurt dışına açılmayı planladıklarını anlattı.

Katipoğlu, Antalya, İzmir, İstanbul, Ankara gibi şehirlerde toptan ve üretim yapan büyük firmalara mal ürettiklerini dile getirerek, 'Hem kendi markamızı hem de onların tercih ettikleri ürünleri yapıyoruz. Hedefimiz sadece ulusal değil, uluslararası anlamda da satış yapmak.' diye konuştu.

- 'Erkek istihdamı zor'

Kadınlarla çalışırken sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Katipoğlu, 'Özellikle bu projede kadınlarla çalışmak istedik. Turizm bölgesinde erkek istihdamı çok zor. Elde tutmak zordu. Bu konuda araştırmalar yaptık. Kadınların bu işe çok hevesli olduklarını gördük.' diye konuştu.

İşletmede çalışan kadınların hepsinin ev hanımı olduğunu belirten Katipoğlu, şöyle devam etti:

'Kadınlar kendi ev ekonomilerine katkı sağlamak istiyorlardı. Bu bizim için bir fırsat oldu. Çalışmaya başladığımızdan bu yana iş gören kapsamında bir değişim olmadı. Aynı kadroyla devam ediyoruz. Kadın personel sayısını artırma niyetindeyiz. 'Kadınların yapamayacağı iş yoktur' deyimini biz burada gördük.'

Katipoğlu, yapılan işin zor gibi göründüğünü ve el becerisi istediğini ifade etti.

Kadınların el becerilerinin çok iyi olduğu belirten Katipoğlu, 'Kadınların ince motor kasları çok daha iyi. Erkeklere göre daha becerikliler. Onlarla çalışmaktan çok memnunuz. Çünkü kadınlar evde örgü de ördükleri için bizden bu konuda daha öndeler.' sözlerine yer verdi.

- Eskiden halı dokuyordu şimdi kilit yapıyor

Kapı kilidi yapan Halide Sarı, daha önce evinde halı dokuyup, örgü ördüğünü şimdi ise kapı kilidi yaptığını aktardı.

Kilit işinin dikkat gerektirdiğini belirten Sarı, 'Çocukluğumuzdan beri halı dokuyup, el işi yaparım. Tarlalarda da çalıştım. Bu işte dikkat gerektirmesi ve inceliği de ona benziyor. Ama bu iş çok daha güzel. Bir ev hanımı olarak bize de iş kapısı oldu.' dedi.

Bir yıldır kızıyla firmada çalışan Fatmana Mısırlı da işten büyük keyif aldığını anlattı.

İlk kez böyle bir işte çalıştığını belirten Ecem Mısırlı da 'Her şeyi burada öğrendim. Evde daha önce pense tutmayı bile bilmezdim. Diğer kadınlara da tavsiye ediyorum. Öz güven yüksekliği de oluyor. Ben bunu yapabiliyorsam, artık her işte başarılı olabilirim.' açıklamasını yaptı.

Kaynak: AA