İzmir'de Mülteci Eğitim Destek Merkezi Açıldı

İzmir'de kurulan merkez, mültecilere eğitim, sağlık ve danışmanlık hizmeti verecek Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Buchwalter: 'AB ve Fransa olarak Türkiye'nin yanında olmalıyız'.

İzmir'de mültecilere eğitim, sağlık ve danışmanlık hizmeti vermek için kurulan Mülteci Eğitim Destek Merkezinin (MUDEM) açılışı gerçekleştirildi.

Kahramanlar semtinde hizmete açılan merkezin açılış törenine, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Fransa'nın İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları yetkilileri katıldı.

Açılışta konuşan merkez görevlisi Esra Şimşek, 2014 yılında Ankara'da kurulan MUDEM'in, İstanbul ve Gaziantep'ten sonra İzmir'deki temsilciliğini de faaliyete geçirdiğini belirtti. Şimşek, bu merkezlerle mültecilerin entegrasyonunun önündeki engellerin kaldırılmış olduğunu ifade etti.

Şimşek, mültecilere verilen eğitimlerle onları iş hayatına hazırlayacaklarını aktararak, şunları söyledi:

'Günde 400-500 kişiyi karşılamak öncelikli olarak acil müdahale etmemizi gerektirdi. Derinlemesine çocuk ve kadınların sorunlarıyla ilgilenemedik. Savaşın en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklarla ilgilenilmesi için Kadın ve Çocuk Aile Destek Merkezi kurduk. Bu anlamda uzman arkadaşlarla birlikte çalıştık. Bugün geldiğimiz noktada engellilere yönelik çok yönlü destek merkezi kuruyoruz. En büyük eksikliklerimizdendi. Engellilerimize yönelik bir ekibimiz var. Tamamen buraya konsantre olabilecek ekibimiz var.'

Suriyeli olan ve olmayan tüm gruplara destek sunacaklarını dile getiren Şimşek, engelli bireyler ile onların ailelerine ofiste bulunan psikolojik danışman merkezi aracılığıyla destek olacaklarını kaydetti.

- Merkezde 3 dil kursu verilecek

Şimşek, merkezde her yaş grubuna yönelik Türkçe, İngilizce ve Arapça dil kursları verileceğini, el sanatları kursları ile yetişkinlerin mesleki becerilerini geliştirmeye yardımcı kurslar düzenleyeceklerini anlattı.

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalte, Türkiye'nin, komşusu Suriye'nin yaşadığı krizde en başından beri dayanışma ruhu ve cömertliğini gösterdiğini, bu durumun herkese güçlü bir ilham kaynağı olduğunu belirtti.

- 'AB ve Fransa olarak Türkiye'nin yanında olmalıyız'

Suriye'deki çatışmanın uluslararası bir boyut aldığını vurgulayan Buchwalte, şunları dile getirdi:

'Hepimizin bir an önce silahların susması ve Cenevre'de başlayacak olan müzakerelerin Suriye'de de uzun vadeli barış ve uzlaşmayı sağlamasını umut etmekteyiz. Türkiye, barışın yeniden tesisini beklerken büyük bir çoğunluğu Suriye'den olmak üzere 3 milyondan fazla sığınmacıyı kendi topraklarında ağırlamaktadır. AB, bu zorlu durum karşısında Türkiye'ye yardım etmek konusunda faaldir. AB, savaşın başlamasından beri insani yardımlar ve kalkınma desteği konusunda büyük bir bağışçı olmuştur. AB ve Fransa olarak Türkiye'nin yanında olmalıyız.'

Konuşmaların ardından açılışı yapılan merkez, protokol üyelerine gezdirildi.

Kaynak: AA