İsrail Meclisindeki Arap Milletvekili Tayyibi Açıklaması

'İki devletli çözümü savunanlardanım. Ancak tek bir demokratik devlet kurulursa başbakanlık makamı için Netanyahu ile yarışırım ve onu yenerim' 'Trump, Filistinlilerden kendi topraklarını işgal edenleri sevmelerini isteyemez. Burada asıl olan işgaldir ve eleştirilmesi gereken de işgalin kendisidir'

İsrail meclisindeki (Knesset) Arap Bloku milletvekillerinden Ahmed et-Tayyibi, tek bir demokratik devlet kurulması halinde başbakanlık yarışında kendini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan şanslı gördüğünü söyledi.

Tayyibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'İki devletli çözümü savunanlardanım. Ancak tek bir demokratik devlet kurulursa başbakanlık makamı için Netanyahu ile yarışırım ve onu yenerim.' diye konuştu.

Tek devletli çözümün benimsenmesi halinde Akdeniz ile Ürdün Nehri arasındaki oyların çoğunu kendisinin alacağını belirten Tayyibi, 'Dolayısıyla Netanyahu'ya karşı aday olmam durumunda ben kazanırım, o değil.' dedi.

- 'Maçın başındayız, henüz ikinci yarıya başlamadık'

Tayyibi, Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile önceki gün gerçekleştirdiği görüşmeyi de değerlendirdi. İsraillilerinin görüşmeden çıkan sonuçlardan dolayı kutlama yapması için henüz erken olduğunu kaydeden Tayyibi, 'Görüşme samimiydi ancak daha maçın başındayız, henüz ikinci yarıya başlamadık.' diye konuştu.

Trump'ın henüz Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir araya gelmediğini ve Arap liderlerle uzun görüşmeler yapmadığını hatırlatan Tayyibi, 'İzlenimim o ki, Trump için Ortadoğu'nun durumuyla ilgili resim henüz netleşmiş değil.' dedi.

Ahmed et-Tayyibi, ABD Başkanı'nın Filistin'deki eğitim sistemine yönelttiği eleştirileri de yersiz bulduğunu kaydederken, 'Trump, Filistinlilerden kendi topraklarını işgal edenleri sevmelerini isteyemez. Burada asıl olan işgaldir ve dolayısıyla eleştirilmesi gereken de işgalin kendisidir.' ifadelerini kullandı.

Trump'ın Filistin topraklarındaki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri konusunda Netanyahu'ya yaptığı askıya alma çağrısının yeterli olmadığını ifade eden Tayyibi, asıl yapılması gerekenin yerleşim birimlerini tamamen durdurmak olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Beyaz Saray'da önceki gün düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD'nin uzun süredir takip ettiği 'iki devletli çözüm' yaklaşımından farklı bir tablo çizerek, 'İki devletli çözümün daha iyi olacağını düşünüyordum ama İsrail ve Filistin mutlu olacaksa onların tercihi ne ise ben de onu kabul ederim.' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA