Göynük'te Geleneksel El Sanatları

Göynük Belediyesi bünyesinde hizmet veren 'El Sanatları Eğitim Merkezi' unutulmaya yüz tutan el sanatlarının gelecek nesillere aktarılmasını ve kültürel değerlerin devam ettirilmesini sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) desteğiyle Göynük Belediyesi tarafından açılan, 1 usta öğretici ve 13 kursiyerle faaliyete gösteren El Sanatları Eğitim Merkezi’nde, kadınlar hem sosyalleşiyor hem de aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Kursa katılan kadınlara Göynük’ün kendine has dokuması olan ve Türk Patent Enstitüsü tarafından da tescillenen 'Tokalı Örtme' eğitimi veriliyor.

'Mekikcik', 'Asker Başı', 'Kaynana Gülü', 'Elti Çatlatan' ve 'Kaymakam Başı' gibi farklı desen ve renklerde tokalı örtme yapmayı öğrenen ve üreten kadınlar yaratıcılık konusunda da kendilerini geliştirme fırsatı buluyor.

Geleneksel el sanatlarının yaşatılması için önemli bir platform oluşturan El Sanatları Eğitim Merkezi’nde Tokalı Örtme’nin çanta, fular, şömentabla, masa örtüsü, peşkir, bluz ve elbiseye uyarlandığı özgün el sanatı ürünleri de üretiliyor.

Merkezin faaliyetleri ile ilgili açıklamada bulunan Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, “Göynük’te kadınlar geçmişte yaptıkları örtü ve oyalarla duygularını ifade etmişler. Hepsi o kadar anlamlı ve güzel ki. Onlara sahip çıkmak, tarihi, kültürel mirasımıza ve değerlerimize de sahip çıkmaktır. Manevi mirasların, kültürel ve sanatsal değerlerin kaybolmaması için de çaba harcıyoruz.' diye konuştu.

''Kadınlar, ne verirseniz, onu en güzel haliyle size sunar.' diyen Kazan, 'Eğitimde kadınlarımıza daha fazla fırsat vermeliyiz. Çünkü kadınların yetiştirdiği nesiller, dolayısıyla kadınlarımız geleceğimize yön veriyor. Geçmişten geleceğe köprü kurmak ve kadınlarımıza istihdam imkanı sağlamak, eğitim ve öğrenme fırsatı oluşturmak amacıyla, Göynük Belediyesi olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğiyle El Sanatları Eğitim Merkezi’ni kurduk ve kadınlarımızın hizmetine sunduk. Göynüklü kadınlarımıza hem maddi hem de manevi destek sağlamak istedik.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA