Denizli'de 86 Yaşındaki Hasta Hayata Döndü

Denizli'de 86 yaşındaki kişi, kalp damar cerrahisinde gerçekleştirilen iki aşamalı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi'nde yapılan tetkikte aort damarında genişleme olan 86 yaşındaki Mehmet Sönmez'in göğüs kafesi ve karın boşluğunu birleştiren bölgede aort damarında kese şeklinde 7 santimetrelik genişleme tespit edildi.

Sönmez, PAÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgin Emrecan tarafından yapılan iki aşamalı ameliyatla sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Emrecan, gazetecilere yaptığı açıklamada, aort damarında genişleme nedeniyle başvuran hastanın yapılan tetkiklerinde göğüs kafesi ve karın boşluğunu birleştiren bölgede aort damarında genişleme tespit edildiğini belirtti.

Mide ve bağırsak damarlarının çıkmasından dolayı genişlemenin olduğu bölgeden ameliyatın oldukça riskli olduğuna dikkat çeken Emrecan, 'Yine hastanın uzun süre sigara içmiş olması ve yaşının ilerlemiş olması ameliyatını daha da riskli yapıyordu. Bu nedenle iki aşamalı ameliyat planladık. İlk ameliyatta hasta uyutularak karaciğer ve bağırsak damarlarının çıkış yeri değiştirilerek başka yere taşındı. Ertesi gün ise hasta uyutulmadan anevrizma kesesinin içerisine stent yerleştirilerek anevrizma onarımı uygulandı. Ameliyattan sonra normal seyrinde gelişme gösteren hastamız bir hafta sonra şifa ile taburcu edildi.' ifadelerini kullandı.

Prof. Emrecan, bu tür yaşlı ve riskli hastalarda tek seferde yapılan ameliyatlar yerine iki aşamalı ameliyatların uygulanması ile oldukça başarılı sonuçlar alınabildiğini kaydetti.

Kaynak: AA