CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması (2)

'Evet'i hiç düşünmüyorum. Samimi olarak söylüyorum. 'Hayır' demiş Türkiye, güzel bir nefes alacak. Herkes görevinin başında olacak. Olağan hayat devam edecek' 'MHP tabanı, Türkiye'nin bekası konusunda son derece duyarlı olan bir taban. Kendi vatanına, ülkesine, bayrağına sahip çıkan bir taban. Dolayısıyla o tabanın referandumda 'hayır' oyu kullanması kadar doğal bir şey olamaz' 'Sayın Cumhurbaşkanı niye bunu söylüyor, 'seçmen anlamadı' diye. Bu milletin ferasetiyle dalga geçmek demek değil midir? Vatandaş gayet güzel anlıyor' 'Türk ordusu Rakka'ya gitsin mi gitmesin mi? Gelin referandum yapalım. Bu kadar basit, en hayati konu. Bizim çocuklarımız şehit düşecek'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Evet'i hiç düşünmüyorum. Samimi olarak söylüyorum. 'Hayır' demiş Türkiye, güzel bir nefes alacak. Herkes görevinin başında olacak. Olağan hayat devam edecek.' dedi.

Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

'MHP tabanının referandumda hangi yöne yakın olduğunu düşünüyorsunuz' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, MHP tabanının, milliyetçi bir taban olduğuna dikkati çekti.

Kılıçdaroğlu, 'MHP tabanı, Türkiye'nin bekası konusunda son derece duyarlı olan bir taban. Bu referandum eğer olumlu çıkarsa, Türkiye'nin bekası açısından çok ciddi risklerin olduğunu gören bir taban. Kendi vatanına, ülkesine, bayrağına sahip çıkan bir taban. Dolayısıyla o tabanın referandumda 'hayır' oyu kullanması kadar doğal bir şey olamaz.' diye konuştu.

'Siz bir beka sorunu görüyor musunuz?' sorusunu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, 'Bu anayasa değişikliği geçerse bir kişiyi kandırdığınız andan itibaren devletin tamamını ele geçirebilirsiniz. Başkanı ele geçirdiğinizde KHK çıkararak istediğinizi yapabilirsiniz.' görüşünü savundu.

Getirilmek istenen değişiklikle cumhurbaşkanını yargılamak için 400 milletvekilinin oyunun gerektiğini ve bu değişikliklerin tamamen düşünülerek hayata geçirilmek istendiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

'Türkiye'nin bekası tehlikededir. Bütün milliyetçi, ülkücü, bütün mütedeyyin kardeşlerime, bütün sosyal demokrat kardeşlerime, bütün işçiye, çiftçiye, bütün vatandaşlarıma sesleniyorum; Türkiye'nin bekası tehlikededir. Bir kişiyi kandırdıkları andan itibaren Türkiye'nin geleceği ateşin içine atılacaktır. Bir kişiye bu kadar yetki verirseniz birisi gelir kandırır, devleti ele geçirir. Bir kişi her şeyi belirliyor. Üstelik bu kararnameler Meclise de gelmiyor. Resmi Gazetede çıktığı an yürürlüğe girecek.'

Hangi partiden olursa olsun, 'partili cumhurbaşkanına' karşı olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, yapılmak istenen değişiklikle cumhurbaşkanının Anayasa mahkemesinin 15 üyesinden 12'sini kendisinin atayacağını belirtti.

Kılıçdaroğlu, 'HSYK'nın üyelerinin yarısından fazlasını bir partinin genel başkanı tayin ederse ne olur? O kurul bütün hakimleri istediği yere atar. Eğer başkanı kızdıran bir karar almışsa o hakimi sürecek. Bu mudur bağımsız adalet, bağımsız yargı? Adalet yoksa devlet yoktur. Bu anayasa değişikliği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni çökerden bir değişikliktir. Onun için söylüyorum; yüreğiniz varsa, cesaretiniz varsa gelin televizyonda, halkın önünde tartışalım.' dedi.

- 'TBMM tamamen devre dışı bırakılıyor'

Rejim değişikliği tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu, yetkilerin bir kişiye verilmesinin rejim değişikliği anlamına geldiğini söyledi.

Değişikliğin kabul edilmesi halinde TBMM'nin tamamen devre dışı bırakılacağına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, 'Bu Türkiye'yi sonu belirsiz maceranın içine sürüklemektir. Bu ülkede macera olmaz. Burası devasa bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti eğer böyle bir maceranın içine sürüklenirse, felaketlerden başımızı kurtaramayız. Türkiye'nin nereye gideceği, nasıl yönetileceği belli olmaz.' dedi.

- CHP'nin kampanya süreci

CHP'nin çalışmaya başladığını aktaran Kılıçdaroğlu, henüz referandum sloganının ise netleşmediğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, bir kişi veya partiyi hedef almadıklarını sadece değişikliğin ne getireceğini detaylı bir şekilde halka anlattıklarını söyledi.

'Seçmen anladı mı değişikliği? Sayın Cumhurbaşkanı 'şu an için seçmenin daha çok iyi anladığını düşünmüyorum' diyor. Sizin gözlemeniz nedir? ' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, 'Sayın Cumhurbaşkanı niye bunu söylüyor, 'seçmen anlamadı' diye. Bu milletin ferasetiyle dalga geçmek demek değil midir? Vatandaş gayet güzel anlıyor. Ben bu ülkedeki her vatandaşın sağ duyusuna güveniyorum. Gayet iyi anladı. Vatandaş gayet iyi anladı da siz demokrasiyi anlayamadınız. Bu sistem, bu demokratik gelenekler aldı sizi devletin en tepesine taşıdı.' değerlendirmesini yaptı.

- 'Çift başlılık anayasal kurum haline geliyor'

İktidarın değişikliği savunurken, 'Devlette çift başlılığı engeleleyeceğiz' dediğini belirten Kılıçdaroğlu, 'Aslında çift başlılık anayasal kurum haline geliyor.' görüşünü savundu.

Yapılan değişiklikle gensorunun kalktığına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, bir bakan yolsuzluk yapsa dahi yargılanamayacağını öne sürdü.

Bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ ile görüşmesine ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, Özdağ'ın kendisine kampanya sürecinde provokasyonların olabileceğini ve bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğine dair bazı bilgi ve belgeleri sunduğunu, bu çerçevede verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, CHP'nin tek kişiyle değil parti olarak beraberce bir kampanya yürütüleceğini, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın da arzu etmesi halinde bir mitingde konuşabileceğini açıkladı.

'17 Nisan sabahı nasıl bir Türkiye olacak?' sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, 'Evet'i hiç düşünmüyorum. Samimi olarak söylüyorum. 'Hayır' demiş Türkiye, güzel bir nefes alacak. Herkes görevinin başında olacak. Olağan hayat devam edecek. Vatandaş şunu söyleyecek, 'hayır'ın anlamı şudur; biz sizi seçtik TBMM'ye gönderdik, herkes anayasaya göre kendisine tanımlanmış görevlerini yerine getirsin, kimse kimsenin işine burnunu sokmasın.' dedi.

Referandum sonrası bir erken seçim ihtimalini görmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, parlamentonun böyle bir karar alması durumunda ise halkın hakemliğine gidileceğini, bunun da normal bir süreç olduğunu değerlendirdi.

- Fırat Kalkanı Harekatı

Fırat Kalkanı Harekatı ve Suriye'deki gelişmelere ilişkin soruları da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye'deki yanlış politikasının faturasını Türkiye'nin ödediğini ve şehitlerin geldiğini belirtti.

El Bab'dan sonra bir yere gidilmemesi gerektiğini, bunun yeni şehitlerin gelmesine yol açacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, 'Çok istiyorlarsa kendi çocuklarını göndersinler. Bir Trump'a, bir Putin'e yaslanıyorlar. Çok büyük bir hata yaparlar, gelen her şehidin sorumlusudurlar artık.' dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunması gerekirken, Suriye'nin giderek bölündüğünü söyledi.

Türkiye'nin Suriye'den çekilmesinin 10 yıl süreceğini ileri süren Kılıçdaroğlu, daha derine gitmenin ise büyük bir yanlışlık olacağını tekrarladı.

Güvenli bölgenin gerekliliğine vurgu yapan ve bunun El Bab'da kalması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, 'Türk ordusu Rakka'ya gitsin mi gitmesin mi? Gelin referandum yapalım. Bu kadar basit, en hayati konu. Bizim çocuklarımız şehit düşecek. Gariban Anadolu kadının çocuğu üzerinden ahkam kesiyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA