Sri Lanka İç Savaşının Dul Kadınları Hala Mağdur

Ulusal Birlik ve Uzlaşı Ofisi Başkanı Kumaratunga, 26 yıl süren iç savaştan kaçan ancak geri dönen ve savaşta eşlerini yitiren kadınların yetkililerin tacizleriyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Sri Lanka Ulusal Birlik ve Uzlaşı Ofisi Başkanı Chandrika Kumaratunga, ülkede 26 yıl süren iç savaş nedeniyle eşini kaybeden kadınların, yetkililerin cinsel tacizlerine maruz kaldığını açıkladı.

Ulusal Birlik ve Uzlaşı Ofisi Başkanı Kumaratunga, başkent Kolombo'da düzenlendiği basın toplantısında, iç savaş nedeniyle terk ettikleri evlerine geri dönen dul kadınların kamu hizmetleri karşılığında yetkililerin cinsel talepleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kumaratunga, 'Cinsel ilişkiye girmeye razı olmazlarsa imzalı bir belge dahi alamıyorlar. Ordu mensuplarının yanı sıra Tamil yetkilileri de bunu yapıyor.' ifadelerini kullandı.

Ülkede 1994 ila 2005 yıllarında devlet başkanlığı görevini yürüten Kumaratunga, ulusal uzlaşı politikasının ve yeni anayasanın kadınların suistimali gibi konuları çözüme kavuşturmasını ümit ettiğini belirtti.

Kumaratunga, Sri Lanka'da tarihi hataları çözecek çoğulcu bir anayasanın değeri konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Managala Samaraweera, geçen hafta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 26 yıl süren iç savaşın etnik yaralarını sarmak için farklı etnik ve dini gruplar arasında uzlaşı sağlayacak temel koşulları yerine getirecek yeni bir anayasanın hazırlanmasına öncelik verileceğini belirtmişti.

Sri Lanka'da 5 Ocak'ta hükümet tarafından kurulan akil adamlar heyeti, ülkede 26 yıl süren iç savaş sırasında işlenen suçlar için uluslararası ve yerel yargıçların birlikte çalışacağı karma mahkemeler kurulması önerisinde bulunmuştu.

BM, 2015'te Sri Lanka hükümetine karma mahkemeler kurulması çağrısı yapmış ancak öneriyi başta kabul eden hükümet dana sonra mahkemelerin yalnızca yerel yargıçlardan oluşması konusunda ısrar etmişti.

Sri Lanka'da Tamil grupları, 1970'lerin başında Budizm'in resmi din ilan edilmesi, Tamilcenin resmi dil olarak kabul edilmesi, Tamillerin karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele için örgütlenme yoluna giderek Tamil Kaplanları'nı kurmuş ve bağımsız bir devlet talebiyle silahlı mücadele başlatmıştı. Sri Lanka ordusu, Tamil isyancılarını 2009 yılında yenilgiye uğratmıştı.

Ülkede 26 yıl süren ve yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü tahmin edilen iç savaşta iki taraf da savaş suçu işlemekle itham edilmişti.

Kaynak: AA