MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Aşut, Yurt Dışı Ziyaretlerini Değerlendirdi

Aşut: 'Avrupa'nın en önemli alım heyetleri ve firmalarıyla görüşerek alımlarını neden İçel'den yapmadıklarını sorduk.'

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde gerçekleştirdikleri Mısır ve Ürdün ve Almanya ziyaretlerini değerlendirdi.

Aşut, MTSO'da düzenlediği basın toplantısında, odada ilk görev aldıkları dönemlerden beri, üretim ve ihracata dayanan ekonomisiyle İçel iş dünyasının uluslararası oluşumlarda daha etkin yer almasını hedeflediklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta TOBB öncülüğünde Mısır'a giderek Türk-Mısır İş Forumu düzenlediklerini anlatan Aşut, şöyle konuştu:

'Gururla ifade etmek isterim ki İçel burada öncü oldu. Bazı etkinlikleri İçel olarak biz düzenledik. Mısırla ilişkiler iş dünyası aracılığıyla eski günlere dönecek ve İçel bu konuda büyük destek vererek, etkin rol oynayacaktır. Mısır sonrası diğer önemli bir ziyaret ise Ürdün'e yapıldı. Türk iş dünyası için yatırım odaklı bir ziyaret oldu. Ürdün ciddi alt yapı yatırımlarına gidiyor ve İçel olarak burada olmak zorundayız. Eğer bu yatırımlardan yararlanmak istiyorsak bu görüşmelerin içinde de olmalıyız. TOBB öncülüğündeki bir heyetle başta Ürdün Başbakanı Sayın Al Mulki olmak üzere Maliye, Su İşleri, Ulaştırma, Sanayi, Ticaret ve Ekonomi bakanları ile görüştük. Ürdün, Suriye kapısının kapanmasından sonra bizim için önemli bir ülke oldu. Çünkü bölgedeki üçüncü ülkelere Ürdün ile açılabiliriz.'

Aşut, tüm ziyaretlerde İçel'in de bu pastadan pay alma çabası içerisinde olduklarını aktardı.

Son yıllarda kaybedilen pazarlar için gayret sarf ederken, daha istikrarlı olan ama son dönemde gerek ekonomik gerekse siyasi anlamda olumsuz ilişkiler içerisinde olunan Avrupa pazarını da ihmal etmediklerini vurgulayan Aşut, 'Bu nedenle geçtiğimiz hafta Berlin'de düzenlenen Fruit-Logistica Fuarına katıldık.

Elbette fuar işin sadece bir yönüydü. Bunun dışında birçok kurumsal temasımız oldu. MTSO olarak öncelikle Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ettik. Toplantıda öncelikli gündem maddemiz Almanya'ya yapılan ihracatta kalıntı sorunu idi. Kalıntıyla mücadele konusunda yaptığımız çalışmaları kendileriyle paylaştık.' dedi.

- 'Avrupa'nın en önemli alım heyetleri ve firmalarıyla görüştük'

Ziyarette ihracatta Bulgaristan sınır kapısında yaşanan sorunları gündeme getirdiklerini bildiren Aşut, şöyle devam etti:

'Ürünlerin tırlardan tamamen indirilerek incelendiği ve bunun ciddi ekonomik kayıplara neden olduğu vurgulandı. Böylesi sorunlar bire bir takip olmadan ne yazık ki çözülemiyor. Elimizden geldiğince İçel firmalarının bu pazarda yaşadıkları sorunlarını gündeme getirdik. Avrupa'nın en önemli alım heyetleri ve firmalarıyla görüşerek alımlarını neden İçel'den yapmadıklarını sorduk. Görüştüğümüz yetkililer, kiraz ve kayısının Türkiye'den ithalatının devam ettiğini belirterek, diğer ürünlerin tercih edilmemesi konusunda ise Türkiye'den nakliye maliyetlerinin yüksek olması, biberde kullanılan ambalaj boyutunun uygun olmaması, Fas'tan tedarik edilen biber fiyat avantajının olması, salatalığın Ürdün'den direkt ithalatının yapılabildiği ve uçakla transferinin mümkün olduğunu, Türkiye'den gelen ürünlerde kalıntı probleminin olduğunu, tırların söz verilen zamanda gelmediğini, yeşillik ve domateste İspanya'nın tercih edildiğini, kabak ve patlıcanda kota olduğunu, gönderilen ürünlerde ambalajlama ve boylama sorunu olduğunu söyledi. Bunların içinde doğru olanlar var, eksik olanlar var. Kendimizi yeterli anlatamadığımız maddeler var. Tüm bunları konuştuk.'

Aşut, bütün bunların önemli bilgiler olduğunu, üreticilerin ihracatçılarla bu konuları detaylı şekilde konuşacağını aktardı.

Son günlerin öne çıkan istihdam seferberliğine de değinen Aşut, 'Öncelikle iş ve aş bizim için sadece ekonomik bir konu değil, aynı zamanda toplumsal barış ve huzurun da payandasıdır.Uzun süredir yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen, iş dünyası bu toplumsal sorunun çözümünde elini taşın altına koyacaktır.' diye konuştu.
Kaynak: AA