Kumluca'da Arabuluculuk Sistemi Anlatıldı

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan avukat-arabulucu Tuncay Duman, 'Arabuluculuk sistemi' hakkında bilgi verdi.

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya, KUTSO Meclis Başkanı Mehmet Çetintürk, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay ve meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Tuncay Duman, hukuk sisteminde adli yargı ve tahkimden sonra üçüncü bir çözüm yolu olarak arabuluculuk sisteminin hayata geçirildiğini ve her geçen gün bu sisteme talebin arttığını söyledi.

Arabuluculuk sisteminin Adalet Bakanlığı tarafından 2013 yılında başlatıldığını belirten Duman şunları kaydetti:

'Arabuluculuk, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemidir. Arabuluculuk, tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Esnek ve etkili oluşu arabuluculuğun iş yaşamı, aile, okul ve hatta milletler arası uyuşmazlıklarda bile uyuşmazlığın taraflarını doğru noktada buluşturan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olmasını sağlamıştır.'

Aralarındaki uyuşmazlığı, kendi istekleri ya da bir mahkemenin önerisi ile arabulucunun eşliğinde çözmeye karar veren tarafların, en iyi çözümü bulma fırsatı elde ettiklerini kaydeden Duman, sistemin Türkiye’de kabul gördüğünü ve bu sayede yargı yükünün hafifletilmesinin amaçlandığını bildirdi.

Kaynak: AA