Haşdi Şabi'nin 'Musul'daki Sivillere İşkence Ettiği' İddiası

Musul İl Meclisi Başkanı Kiki: 'Haşdi Şabi, Musul'da kurtarılan bazı bölgelerden sivilleri kaçırıp işkence ediyor' 'Bu flamalar kentte yaşayan tüm etnik ve dini grupları endişelendiriyor. Musul'da kimse söz konusu Şii flamaları benimsemediği gibi varlığını da kabul etmiyor' 'Haşdi Şabi'nin Ninova Polis Gücü tarafından denetime alınması gerekir'

İDRİS OKUDUCU - Musul İl Meclisi Başkanı Beşar Kiki, mezhepçi yaklaşımıyla bilinen İran destekli Haşdi Şabi'nin kent merkezinin doğu yakasındaki bazı sivilleri kaçırıp işkence ettiğini ileri sürdü.

Kiki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Haşdi Şabi, Musul'da kurtarılan bazı bölgelerden sivilleri kaçırıp işkence ediyor.' iddiasında bulundu.

Haşdi Şabi tarafından rehin alınıp işkenceye maruz kalan sivillerin durumundan endişelendiklerini belirten Kiki, 'Suçsuz sivillerin serbest bırakılması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.' dedi.

Söz konusu gücün kentin doğu yakası ve çevresinde varlık göstermeye başladığını aktaran Kiki, Şiiliği simgeleyen flamaların kentin sokak ve caddelerine asıldığını söyledi.

Şiiliği simgeleyen flamaların asılması kentte yaşayan herkesi kaygılandırdığını dile getiren Kiki, 'Bu flamalar kentte yaşayan tüm etnik ve dini grupları endişelendiriyor. Musul'da kimse söz konusu Şii flamaları benimsemediği gibi varlığını da kabul etmiyor.' diye konuştu.

- Haşdi Şabi'nin denetlenmesi talebi

İl Meclis Başkanı Kiki, milislerin kentteki sivillere yönelik ihlallerinin durdurulması için Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye çağrı yaptı. Haşdi Şabi komutanlarıyla sıkı iletişim mekanizmasının kurulması gerektiğini ifade etti.

Kentte sivillerin güvenliğini tehdit eden milislerin askeri rolleri ve hareketlerinin kısıtlanmasını da talep eden Kiki, 'Haşdi Şabi'nin Ninova (Musul) Polis Gücü tarafından denetime alınması gerekir.' dedi.

Halkın terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan bölgelere dönmesi güvenlik kaygıları nedeniyle henüz istenilen seviyede olmadığını belirten Kiki şöyle konuştu:

'Ninova vilayeti sınırları içerisinde kurtarılan bazı bölgelere şimdiye kadar tek bir aile bile dönmezken, bazı bölgelerde ise evine dönen yüzlerce aile var. DEAŞ'ın elinden kurtarılan Başika kasabasına şu ana kadar sadece 50 aile dönebildi. Evine dönen aile saysının bu kadar az olmasının nedeni, orada yaşayan sivillerin güvenlik konusundaki kaygılarından kaynaklanıyor. Eve dönüşün tam olarak sağlanması, DEAŞ'ın Ninova vilayetinden tamamen temizlenmesi, güvenlik ve asayişin temin edilmesinden geçiyor.'
Kaynak: AA