'Giydirici' Oyununun Galası Yapıldı

İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Kayaokay: 'Devlet Tiyatroları gibi bir tiyatro oyunu seyrettik. Bu laf beni çok etkiliyor ve çok hoşuma gidiyor' 'Özellikle de önümüzdeki yıl, her oyunun izleyiciye verdiği keyif ve zevk, bu oyunun altında kalmaz diye düşünüyorum'

Hakan Çimenser ve Celal Kadri Kınoğlu'nun başrolleri paylaştığı 'Giydirici' adlı tiyatro oyunu gala gösterimini yaptı.

Ronald Harwood'ın yazdığı, Ergun Sav'ın tercüme ettiği oyuna ilişkin AA muhabirine açıklama yapan İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT) Müdürü Zafer Kayaokay, Giydirici'nin dünyanın en önemli oyunlarından biri olduğunu anlattı.

Kayaokay, 'Özellikle de dünya kamuoyu bu oyunu, dünya starlarının oynadığı haliyle bilir. En son bunu Robert De Niro ve Dustin Hoffman gibi dev aktörlerin oynadığını biliyoruz. Birkaç yıl önce de Broadway'de oynadı ve yine dünyanın en büyük ustaları tarafından oynandı.' dedi.

İDT'de göreve geldiği günden itibaren bu oyunu sahneye koymak istediğinin altını çizen Kayaokay, şunları kaydetti:

'Bu seneye kısmetmiş. İlk iki yıl yapamadık. Aslında her şey hazırdı. Ancak koşullar oturmamıştı. O koşulların oturmasıyla da Türkiye'nin iki dev aktörü bu oyunu oynuyor. Şöyle eleştiriler alıyorum ve çok mutlu oluyorum: 'Devlet Tiyatroları gibi bir tiyatro oyunu seyrettik'. Bu laf beni çok etkiliyor ve çok hoşuma gidiyor. Aslında bizim çıtamız hakikaten bu oyun ve bu oyun gibiler. Umarım bundan sonra da her oyun bir Giydirici olur. Özellikle de önümüzdeki yıl, her oyunun izleyiciye verdiği keyif ve zevk, bu oyunun altında kalmaz diye düşünüyorum.'

Eserin 8 günlük gösterimine biletlerin tükenmiş olduğuna dikkati çeken Kayaokay, şu bilgileri verdi:

'Şu andaki en büyük mutluluk, hem bu oyunun hem de Anadolu Yakası'nda sahnelenen Gulyabani oyununun bu ayın sonuna kadar biletlerinin bitmiş olması. Bunu çok önemsiyorum. Giydirici dünya literatüründe bir oyun. Yaşlı bir aktörün, acıları ve sancıları. Bizde de böyle. 65'e gelince hafif hafif kenara atılıyoruz. Oysa ki oyuncunun emeklisi olmaz. Her yaşa ihtiyacımız var. Bu da onu anlatan, anılarıyla yaşayan, çok keyifli bir oyun. İki büyük usta oynuyor. Seyirci çok sevdi, beğendi. Sanıyorum 3-5 yıllık bir proje bu. İstanbul'da ve Türkiye'de bu oyunun 3-5 yıl süreyle kapalı gişe oynayacağını düşünmekteyim.'

- 'Bu kadar büyük bir ilgi olacağını hiç düşünmemiştik'

Yönetmen ve başrol oyuncusu Hakan Çimenser de oyunun çok güzel olduğunu ve hedeflerine ulaştıklarını belirterek, 'Bir tiyatrocunun temelde, o karakterleri oynarken görünen yanı değil de o sürece gelene kadar yaşadıkları, bir role hazırlanırken ve kendi hayatında neler yaşadığını ve buna bütün görünmeyen unsurların da nasıl inanmışlıkla dahil olduğunu göstermek istedik. Ayrıca bir oyuncunun hayatı boyunca farklı farklı rollerde böyle bir karakter yaratmak, tekrar empati kurmak için nasıl çaba harcadığını ve bunu yapmanın tüketici yanını göstermek istemiştik. Bence çok iyi bir karşılık aldı. Biz de aslında izleyicinin bize inanmasını ve beğenmesini istiyorduk ama bu kadar büyük bir ilgi olacağını hiç düşünmemiştik.' değerlendirmesini yaptı.

Çok iyi bir kadronun oyunda görev aldığını kaydeden Çimenser, 'Hem sahne arkası hem sahne önü gayet iyi bir kadromuz var. Çok uyumluyuz. Eğlenceli, keyifliyiz. Seyirci de bunu alıyor karşısında.' dedi.

2. Dünya Savaşı yıllarında ölümüne tiyatro yapan bir grubun anlatıldığı oyunun dekor tasarımını Savaş Çevirel, giysi tasarımını İnci Kangal, ışık tasarımını ise Akın Yılmaz üstlendi.

Müzikleri Fırat Akarcalı'nın hazırladığı oyunun yönetmen yardımcılığını da Celal Kadri Kınoğlu yaptı.

Kınoğlu ve Çimenser'in yanı sıra oyunda, Rüyam Dirin, Hülya Gülşen, Ebru Demirdöven, Aral Seskir, Osman Tunca Soysal, Sinan Cem Çabuk, Evrim Feyza Geboloğlu, İpek Altınöz, Abdullah Yakın ve Cem Şahin rol aldı.

Kaynak: AA