Arıtma Tesislerindeki Ölüm Vakaları

Van’da İller Bankası Bölge Müdürlüğü ile Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) tarafından arıtma sistemlerinde yaşanan tehlikelere dikkat çekmek amacıyla seminer düzenlendi.

Arıtma Tesislerindeki Ölüm Vakaları
Drager Atık Su Arıtma Projeleri Satış Koordinatörü Ferhat Arslan, seminerde yaptığı sunumda; atık su arıtma tesisleri, terfi merkezleri ve kanalizasyon sistemlerinde oluşan tehlikeli gazlarda çalışan personelin nasıl korunması gerektiğini anlattı. Bu tehlikelerin sebeplerinin neler olduğu, hangi gazların tehlike oluşturduğu, özellikle ‘metan gazından zehirlenildi’ gibi haberlerde belirtilen metan gazının aslında zehirleyici olmadığını ifade eden Arslan, asıl tehlikeli gazın hidrojen sülfür olduğu vurgusunu yaptı. Türkiye’de arıtma tesislerinde ölümlü vaka sayısının 100’ü geçtiğini belirten Arslan, “İlk ölümlü vakası 1999 yılında İSKİ bünyesinde bulunan Tuzla Atık Su Arıtma Tesisinde yaşandı. Ülkemizde bundan sonra önlemler alınmaya başlandı. Mesela işçiler kanalizasyon sistemine girdiğinde, sırtında itfaiyecilerin kullandığı oksijen tüpleriyle girmesi mümkün olmadığı için farklı sistemler ortaya çıkıyor. Oksijen tüplerinin dışarıda olduğu ve hortumlarla işçilere taze hava sağlanan, gaz miktarının ölçümleri için seyyar gaz ölçüm cihazları gibi. Türkiye’de bu gaz ölçüm cihazları konusunda atılan en önemli adımlar Güllük’te yaşanan elim olaydan sonra ciddi boyutlara ulaştı. Güllük olayı ülkemizde bu konuda bir milat noktası olmuştur. Ancak bu olay gündeme gelene kadar maalesef 90 kişi bu sebep ile yaşamını çoktan yitirmişti. Şu anda İller Bankasının hazırladığı şartname, dünya standartlarında ve en önemlisi sadece cihazların teslim edilmesini değil, personel eğitimleri, işletme aşamasında yaşanabilecek problemler gibi tüm konuları kapsayacak şekilde ele alınmış olmasıdır. Eğitimin temel amacı, bu hazırlanan şartnamenin işletme ve uygulama aşamasında da hayata geçirilerek iş ve işçi güvenliğinin en üst düzeye çıkarılmasıdır. Bizde Drager olarak Almanya merkezli bir firmayız ve tüm dünyada iş güvenliği sistemleri üzerine çalışmaktayız. Drager olarak tüm Türkiye’de bu eğitimleri gönüllü olarak vermeye devam edeceğiz” dedi.

İller Bankası Van Bölge Müdürü Enver Çelebi ise, İller Bankasının Türkiye’de oluşturmuş olduğu ‘Gaz Algılama ve Güvenlik Şartnamesi’ üzerinden terfi merkezlerinin atık su arıtma tesislerinin çeşitlerine göre ihalelerde aldırdığı ekipmanlar, alınan bu ekipmanların kullanımı konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konular üzerinde durdu.
Kaynak: İHA