Vatandaş KDK'ya İnternetten Ulaştı

İdarenin işlemleriyle ilgili şikayetlerin değerlendirildiği Kamu Denetçiliği Kurumuna, geçen yıl yapılan 5 bin 519 başvurunun 3 bin 738'i internet üzerinden iletildi Kuruma en çok şikayet kamu personel rejimi ve eğitim konularında yapıldı Başvuruların alındığı internet sitesindeki linkler Arapça, Rusça ve İngilizceye çevrildi.

KEMAL KARADAĞ - Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK), geçen yıl yapılan 5 bin 519 başvurunun 3 bin 738'i internet üzerinden iletildi.

'İdarenin eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını incelemek, insan haklarına ve adalet anlayışına, hukuka ve hakkaniyete söz konusu davranışların uygunluklarını inceleyerek araştırmak ve önerilerde bulunmak' amacıyla Haziran 2012'de kurulan kurum tarafından, 2013'ün Mart ayından bu yana vatandaşlardan gelen şikayetler değerlendiriliyor.

KDK'nın TBMM'ye sunulan '2016 Yıllık Raporu'nda, geçen yıl kuruma gerçekleştirilen başvurular hakkında bilgiler yer aldı.

Vatandaşların hak arama kültürünü yaygınlaştırmak, kamunun hizmet standardını yükseltmek, iyi yönetimin oluşmasında idareye yol göstermek ve vatandaşla idare arasındaki anlaşmazlıkları yargıya gitmeden önce çözmeyi hedefleyen kuruma, 2016'da 5 bin 519 başvuru gerçekleşti.

- Şikayet konuları

Vatandaşlar yaşadıkları sorunları KDK'ya en çok internet üzerinden ulaştırdı. Geçen yıl 3 bin 738 müracaat internet üzerinden yapıldı.

Başvurulardan bin 117'si posta, 79'u ise faks yoluyla yapıldı. 585 kişi ise KDK'ya giderek müracaatta bulundu.

Kuruma en çok, kamu personel rejimi ve eğitim konularında şikayet başvurusu yapıldı. Bunu gençlik, spor, çalışma ve sosyal güvenlik, ekonomi, maliye ile vergi alanları takip etti. En az şikayet ise gıda, tarım, hayvancılık, bilim, sanat, kültür ve turizm konusunda geldi.

En çok başvuruyu internet üzerinden kabul eden KDK, internet sitesini de yeniledi. Başvuruların alındığı sitedeki linkler Arapça, Rusça ve İngilizceye de çevrildi. Böylece, yabancı uyruklu vatandaşlara üç dilde başvuru yapma imkanı sağlandı.
Kaynak: AA