Kosova İle Sırbistan Arasındaki Tren Gerginliği

Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Morina: 'Trenin Kosova'ya girebilmesi için iki ülke arasında anlaşma olması gerekiyor. Biz Kosova Cumhuriyeti olarak 113 ülke tarafından tanındık ve Kosova'daki vatandaşlarımızın huzuru için herhangi bir ülkeden olur alma ihtiyacımız yok' 'Kraljeva ve Mitrovica arasında normal tren hareketleri var ama o izinle gelen bir tren'

VEDAT YÜCEBAŞ - Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina, Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe neden olan, üzerinde Sırbistan bayrağı ve Arnavutça dahil 21 dilde 'Kosova Sırbistan'dır' yazıları bulunan Belgrad-Mitrovica seferini yapan trene ilişkin, 'Trenin Kosova'ya girebilmesi için iki ülke arasında anlaşma olması gerekiyor. Biz Kosova Cumhuriyeti olarak 113 ülke tarafından tanındık ve Kosova'daki vatandaşlarımızın huzuru için herhangi bir ülkeden olur alma ihtiyacımız yok.' dedi

Morina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırbistan'dan yola çıkan bir yolcu treninin barış bölgesi Kosova'ya ulaşamadığını belirterek bu konuda Kosova devletinin kendi polis güçlerini kullanıp provokasyon amaçlı bu girişimi engellediğini söyledi.

Tren krizini iyi analiz edebilmek için öncelikle Sırbistan'daki siyasi durumu iyi bilmek gerektiğini aktaran Morina, bu ülkede yakın bir zamanda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını, bu çerçevede siyasi anlamda milliyetçilik kartının ön plana çıktığını vurguladı.

- 'Propaganda amacı güden bir trendi'

Morina, başta komşular olmak üzere kimseyle sorun yaşamak istemediklerini ancak ülkelerinin huzurunu bozacak bu tür eylemlere de izin vermeyeceklerini ifade ederek şöyle devam etti:

'Trenin Kosova'ya girebilmesi için iki ülke arasında anlaşma olması gerekiyor. Biz Kosova Cumhuriyeti olarak 113 ülke tarafından tanındık ve Kosova'daki vatandaşlarımızın huzuru için herhangi bir ülkeden olur alma ihtiyacımız yok. Bu propaganda amacı güden bir trendi. Kralijeva ve Mitrovica arasında normal tren hareketleri var zaten ama o izinle gelen bir tren.'

- 'Kosova sakin bir ülkedir'

'Sırplar yalanların yaratılması konusunda çok uzmandırlar' diyen Morina, bu ülkenin ayrıca Kosova'da katliam yapan kişilerle ilgili gerçekleri saklamak gibi bir çabası bulunduğunu savundu.

Morina, Kosova Cumhuriyeti'nin yönünün Avrupa olduğuna işaret ederek 'Sırpların yaptığı bu propaganda o kadar önemli değil. Biz onlara alışığız. Kosova sakin bir ülkedir. Kosova'da yaşayan Sırplarla da Kosova kurumları ilgilenmektedir.' dedi.

- Haradinaj'ın Fransa'da gözaltına alınması

Kosova'nın eski başbakanlarından Ramush Haradinaj'ın Fransa'da gözaltına alınmasına ilişkin ise Morina, 'Haradinaj inşallah en kısa zamanda Kosova'ya dönecek.' değerlendirmesinde bulundu.

Morinas, Kosova'daki savaşta Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) Dukagjin bölgesinin komutanlığını yapan ve halen muhalefetteki 'Kosova Geleceği İçin İttifak'ın (AAK) genel başkanlığı görevini sürdüren Haradinaj'ın, Sırbistan makamlarının çıkardığı uluslararası yakalama kararı nedeniyle gözaltına alındığını aktararak şunları kaydetti:

'Haradinaj'ın Lahey'de sekiz yıl süren yargılama sürecinden sonra suçsuz olduğu anlaşılmıştır. Haradinaj ile ilgili iddialar gerçek değildir. Serbest bırakılacağını sadece ümit etmiyoruz, gerçekten inanıyoruz. Bu durum Sırbistan'ın Interpol'ü kötüye kullandığının ispatıdır. Ramush Haradinaj'a şimdiden 'Kosova'ya hoş geldin' diyebiliriz.'

Kosova'daki savaşta UÇK'nin Dukagjin bölgesinin komutanlığını yapan ve halen muhalefetteki AAK Genel Başkanlığı görevini sürdüren Haradinaj, Sırbistan makamlarının çıkardığı uluslararası yakalama kararı nedeniyle geçen ocak ayı başında Fransa'nın doğusundaki Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı. Haradinaj, 2015 yılında da aynı yakalama emri nedeniyle Slovenya'da gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA