Kenya'da Sağlık Sendikası Yetkilileri Serbest Bırakıldı

Kenya'da devlet hastanesi doktorlarının grevini engellemedikleri gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan sağlık sendikası yetkilileri serbest bırakıldı.

Temyiz Mahkemesi, devlet hastanelerinde yaklaşık iki aydır devam eden ve çok sayıda hastanın ölümüne yol açan doktorların iş bırakma eylemini sona erdirmedikleri gerekçesiyle haklarında pazartesi günü 1 ay hapis cezası verilen 7 sağlık sendikası yetkilisinin salıverilmesine karar verdi.

Yargıç Wanjiru Karanja, yetkililerin derhal cezaevinden çıkarılması talimatını verdi.

Tarafların görüşmeleri sürdürmek için üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Karanja, bu 7 kişinin Kenya Barosu ve Kenya İnsan Hakları Ulusal Komisyonu yetkilileriyle arabuluculuk sürecine katılmasını talep etti.

Hakim Hellen Wasilwa, pazartesi günü grevin yasa dışı olduğu hükmüne itaatsizlikten hapis cezası verdiği yetkililerin tutuklanmalarını istemişti. Hakim, söz konusu hapis cezasını, müzakerelere olanak tanımak amacıyla daha önce ertelemişti.

Kenya İdare Mahkemesi, 26 Ocak'ta, aralarında hemşirelerin de bulunduğu sağlık personelinin iş bırakma eyleminin yasalara uygun olmadığını, 5 gün içinde eyleme son verilmemesi halinde bu kişilerin hapis cezasıyla yargılanacaklarını bildirmişti.

Öte yandan, Kenya Doktorlar ve Dış Hekimleri Birliği (KMPDU) Başkanı Dr. Samuel Oroko​, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin daha önce önerdiği yüzde 40'lık maaş artışı teklifini kabul etmeyeceklerini, karara rağmen eylemi sürdüreceklerini ve gerekirse hapse girmeye hazır olduklarını ifade etmişti. Oroko, hükümetin 2013'te imzalanan toplu iş sözleşmesi gereği sağlık çalışanlarının maaşlarına yüzde 300 zam yapılacağı ve çalışma şartlarını iyileştirileceği sözünü verdiğini belirterek bu anlaşmanın uygulanması gerektiğini vurgulamıştı.

Toplu iş sözleşmesinin uygulanmasını talep eden yaklaşık 5 bin sağlık görevlisi, 5 Aralık'ta başkent Nairobi'de protesto düzenleyerek iş bırakmıştı.

Ülkede yüz binlerce kişinin, aralık ayından itibaren devlet hastanelerinden hiçbir sağlık hizmeti alamadığı kaydedilmişti.

Kaynak: AA