Kalp Nakli Bekleyen Tuğra'dan İyi Haber Var

İzmir'de yapay kalp cihazıyla yaşam savaşı veren ve yoğun bakımda tedavi gören 7 yaşındaki Tuğra Dizyörür'ün enfeksiyonunda gerileme, durumunda iyileşme tespit edildi EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tutar: 'Hastamızın durumu hala kritik ama tedaviye yanıt vermeye başlıyor. Acilin acili koduyla kalp nakline ihtiyacı var' Anne Dizyörür: 'Oğlumu biraz daha iyi gördüm. 'İyi misin oğlum?' dedim. Başparmağıyla iyi olduğunu anlatan bir işaret yaptı. 'Seni Fenerbahçe maçına götüreceğim' dediğimde yataktan kalkmaya çalıştı. Fenerbahçe maçı için stada gitmeyi çok istiyordu ama hiç kısmet olmadı. Oğlum hep hastanedeydi'

EFSUN YILMAZ - İzmir'de yapay kalp cihazıyla yaşam savaşı veren ve yoğum bakımda tedavi altına alınan 7 yaşındaki Tuğra Dizyörür'ün enfeksiyonunda gerileme, durumunda iyileşme tespit edildi, doktor ve aile 'organ bağışı' çağrısını yineledi.

Bodrum'da yaşayan Çiğdem- Mehmet Dizyörür çiftinin kalp damarları ters olarak dünyaya gelen ve 4 açık kalp ameliyatından sonra 11 Mart 2016'da takılan yapay kalp cihazıyla yaşamaya başlayan Tuğra Dizyörür, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesinin yoğun bakım servisinde yaşam mücadelesini sürdürüyor.

Yüksek ateş, solunum sıkıntısı nedeniyle 10 gün önce hastaneye kaldırılan, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritminde problem tespit edilen Tuğra, tedaviye yanıt vermeye başladı.

Sağlık durumu ciddiyetini koruyan ve yaşamak için acil kalp nakline ihtiyacı olan Tuğra'nın uyutulduğu, zaman zaman kendisine gelerek yoğun bakım servisi personeli ile konuştuğu öğrenildi.

'Joe Dalton' adını verdiği 2 kilogramlık yapay kalp cihazı ile hayata bağlanmaya çalışan Tuğra için doktorlar ve ailesi 'organ bağışı' çağrısında bulundu.

- 'Biraz daha iyi gördüm'

Anne Çiğdem Dizyörür, her gün iki kez oğlunu yoğun bakım servisinde ziyaret ettiğini, yaşadıkları sağlık sorunlarına rağmen Tuğra'nın hayattan kopmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

'Oğlumu biraz daha iyi gördüm. 'İyi misin oğlum?' dedim. Başparmağıyla iyi olduğunu anlatan bir işaret yaptı. 'Seni Fenerbahçe maçına götüreceğim' dediğimde yataktan kalkmaya çalıştı. Fenerbahçe maçı için stada gitmeyi çok istiyordu ama hiç kısmet olmadı. Oğlum hep hastanedeydi.'

Yapay kalple yaşamaya çalışan Tuğra'nın yeniden hastalandığını anımsatan Dizyörür, 'İnsanların organ bağışına daha ılımlı bakmalarını istiyoruz. 'Benim başıma gelmez' diye düşünmesinler. Lütfen oğlumun yaşaması için el uzatın. Organlar toprak altında çürümesin.' diye konuştu.

- 'Nakil için uygun kalp bekliyoruz'

Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülal Ülger Tutar da doğumsal kalp hastalığı bulunan, damarları ters olan Tuğra'nın durumunun ciddiyetini koruduğunu belirtti.

Tuğra'nın yaşaması için kalp naklinin şart olduğu bilgisine veren Tutar, 'Hastamızın durumu hala kritik ama tedaviye yanıt vermeye başlıyor. Acilin acili koduyla kalp nakline ihtiyacı var.' ifadesini kullandı.

Kalp hastası çocuğun yaşaması için sosyal medyada 'Tuğra acil kalp nakli bekliyor' başlıklı kampanya başlatılmıştı.

Kaynak: AA