İstanbul Tahkim Merkezi 4-5 Yıllık Mesafeyi İlk Yılında Aldı

İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Akıncı: 'Kurulduğumuzdan bu yana geçen bir yıllık süreçte 6'sı uluslararası olmak üzere 7 dava aldık. Bunların 6'sı çözüme kavuşturuldu, biri çözülmek üzere' 'İlk yıl için 7 davadan bahsediyoruz. Milletlerarası tahkim merkezleri kurulduktan sonra 45 yıldan önce dava alması beklenmez. 45 yılda alınan mesafeyi ilk yılda aldık' 'Mahkemelere göre 20 kat hızlıyız. Ticari uyuşmazlıkları seri tahkimle 3 ayda, uluslararası ve kompleks davaları ise 6 ayda çözüme kavuşturabiliyoruz'

UĞUR ASLANHAN - İş dünyasındaki uyuşmazlıkların çözümü için yaklaşık bir yıl önce hayata geçirilen İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), aldığı davaların büyük bölümünü çözüme kavuşturdu.

İstanbul'un, Orta Doğu ve Avrupa'nın 'tahkim merkezi' olması amacıyla 2015'in son çeyreğinde açılan ancak faaliyetlerine 2016 itibarıyla başlayan ISTAC'ın Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları ilk faaliyetlerden birinin tahkim merkezini iş dünyası ve hukukçulara anlatmak olduğunu söyledi.

Akıncı, 'Merkezimizin çok büyük bir ilgiyle karşılaştığını gözlemledik. Hem özel sektörün hem de kamu sektörünün taraf olduğu sözleşmelerde artık ISTAC'a çok sık yer verildiğini görüyoruz.' dedi.

Özel sektörde görüştükleri bazı bankaların ISTAC'ı, standart sözleşmelerine koyduğunu, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Akıncı, bazı faktoring ve leasing sözleşmelerine de ISTAC'ın konulduğunu, sıkıntı yaşanması durumunda anlaşmazlığın tahkim merkezinde çözüleceğini bildirdi.

Bazı sanayi ve ticaret odalarına ISTAC'ı anlattıklarını dile getiren Akıncı, insanların dava sürecinin kısa sürede tamamlanmasına inanamadıklarını kaydetti.

- 'Maliye ve Adalet Bakanlıkları destekliyor'

Prof. Dr. Ziya Akıncı, 19 Kasım 2016'da Resmi Gazetede Başbakanlığın bir genelgesinin yayınlandığını, genelgede kamu kurumlarının ISTAC'ı kullanmalarının tavsiye edildiğini belirterek, bu durumun öneminin altını çizdi.

Maliye Bakanlığı ile kısa süre içerisinde görüşme yapacaklarını dile getiren Akıncı, özellikle kamunun taraf olduğu sözleşmelerde ISTAC'ın çok sık kullanılacağını bildirdi.

Adalet Bakanlığının ISTAC'ta aktif şekilde faaliyet gösterdiğini ifade eden Akıncı, 'Adalet ve Maliye Bakanlıkları merkezimize ciddi destek veriyor ve ilgi gösteriyor. En başta başbakanımız genelgeyi yayınlamıştı. Cumhurbaşkanımız da Istanbul'un tahkim merkezi olması yolundaki dileğini daha önce dile getirmişti.' diye konuştu.

- '10 kat ucuz 20 kat hızlı'

ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Akıncı, ticari anlaşmazlıkların çözümünde 'uygun fiyat', 'uzman hakemler', 'doğru ve adil çözüm' istendiğini, ISTAC'ın bütün bu beklentileri karşılayabileceğini söyledi.

Merkezde uyuşmazlıkların seri tahkimle 3 ayda çözülebildiğini, uluslararası ve kompleks davaların bile 6 ayda çözüme kavuşturulduğunu dile getiren Akıncı şu değerlendirmelerde bulundu:

'İstatistiklere baktığımızda Türkiye'de ticari uyuşmazlıklar ortalama 450 günde çözülüyor. Ancak İstanbul Tahkim Merkezine gelecek nitelikteki ticari uyuşmazlıklar, ilk derece mahkemelerinde en az 2,5-3 yılda çözülüyor, Yargıtay süreci de 1-1,5 sene sürüyor. Kısacası; ticari uyuşmazlıklarda çözüm süresi için 4-5 yıl iyi sayılıyor. Büyük bir ticari uyuşmazlığın çözümü için geçen 5 yıllık süre bin 825 gün ediyor. Biz ise uyuşmazlıkları 90 günde çözmeyi taahhüt ediyoruz. Yani mahkemelere göre 20 kat hızlıyız.'

Akıncı, hız konusu kadar dava masraflarının ucuzluğu açısından da iddialı olduklarını belirterek, 'Uyuşmazlığa konu olan rakam yükseldikçe talep edeceğimiz miktar da oran olarak düşüyor. En düşük rakamlı uyuşmazlıklarda bile normal mahkemelerden daha ucuzuz. Rakam arttıkça ucuzluk oranımız 10 kata kadar yükseliyor.' ifadelerini kullandı.

Akıncı, internet sayfalarında uyuşmazlığın miktarı yazıldığında mahkeme harçları ile merkezin isteyeceği tutarın görülebildiğini bildirdi.

Dosya hakeme geldikten sonra zaman çizelgesinin hazırlanarak taraflara verildiğini dile getiren Akıncı, duruşmaların ne zaman olacağı, kararın ne zaman verileceği gibi tüm önemli konuların taraflara beyan edildiğini hatırlattı.

- '7 dava aldık 6'sı bitti'

Akıncı, şu ana kadar geçen süreçte 6'sı uluslararası olmak üzere toplamda 7 dava aldıklarını kaydederek, uluslararası davalarda tarafların birinin yerli olduğunu aktardı.

Taraflardan biri yabancı olması durumunda sadece duruşma gününü tebliğ etmenin normal mahkemelerde 4 ay sürdüğünün altını çizen Akıncı, 'Bizde uluslararası olması durumunda dahi davanın tamamı 6 ayda bitiyor.' dedi.

Akıncı, gelen 6 davanın 5'inin Orta Doğu'dan 1'inin de Afrika'dan geldiğini belirterek, davalarda anlaşmazlığa konu olan tutarların başlangıç için iyi sayılacak miktarda olduğunu vurguladı.

Akıncı, 'Biz ilk yıl için 7 davadan bahsediyoruz. Milletlerarası tahkim merkezleri kurulduktan sonra 4-5 seneden önce dava alması beklenmez. Çünkü kurulur, kurallarını 1-1,5 senede yapar. Sonra kendisini tanıtır. 2-3 sene sonra sözleşmelere yazılmaya başlar. Dördüncü, beşinci sene de davalar gelmeye başlar. Yani uluslararası tahkim merkezlerinde 4-5 yılda alınan mesafeyi ilk senede aldık. Bunun 6'sını sonuçlandırdık ve biri de sonuçlanmak üzere.' diye konuştu.
Kaynak: AA