HDP Bingöl Milletvekili Özsoy Açıklaması

'Bizim eş başkanlarımız, vekillerimiz ve belediye başkanlarımız herhangi bir suç işledikleri için cezaevinde değiller ama Erdoğan'ın başkanlık hayalini bozabilecekleri için şu an cezaevindeler'.

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, 'Bizim eş başkanlarımız, vekillerimiz ve belediye başkanlarımız herhangi bir suç işledikleri için cezaevinde değiller ama Erdoğan'ın başkanlık hayalini bozabilecekleri için şu an cezaevindeler.' dedi.

Özsoy, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, gözaltına alınan ve tutuklanan partili milletvekilleri konusunu gündeme getirmek istediğini dile getirdi.

'HDP Eş Genel Başkalarının, milletvekillerinin ve belediye başkanlarının cezaevlerinde çok ciddi tecrit politikalarına maruz kaldıklarını' ileri süren Özsoy, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Avrupa İşkenceyi İzleme Komitesine hitaben yazdığı, Kandıra ve Silivri cezaevlerindeki milletvekillerinin durumunu anlattığı mektubunun, aradan geçen iki aya rağmen bir türlü adresine ulaşmadığını savundu. Konuyla ilgili olarak PTT nezdinde de girişimlerde bulunduklarını belirten Özsoy, mektubun şu anda kayıp durumda olduğunu ve avukatları üzerinden hukuki işlem başlatacaklarını vurguladı.

Yurt dışından heyetlerin, cezaevlerindeki milletvekillerini ziyaret etmek için Adalet Bakanlığına başvuruda bulunduğunu ancak şu ana kadar tek bir heyetin olumlu veya olumsuz cevap alamadığını aktaran Özsoy, 'Bu çok keyfi ve çirkin bir durum. Biz bu durumu kınıyoruz. Adalet Bakanını da biraz adil olmaya davet ediyoruz.' ifadesini kullandı.

Özsoy, 'Ne biz HDP milletvekilleri ne de yurt dışından heyetler, seçilmiş eş başkanlarımızı, milletvekillerimizi ziyaret edemiyoruz. HDP'ye yönelik bu çirkin, gayri adil tutumun bir an önce sonlandırılması gerekiyor.' diye konuştu.

Hişyar Özsoy, şu görüşleri ileri sürdü:

'Bizim eş başkanlarımız, vekillerimiz ve belediye başkanlarımız herhangi bir suç işledikleri için cezaevinde değiller ama Erdoğan'ın başkanlık hayalini bozabilecekleri için şu an cezaevindeler. Zaten kampanya devam ediyor. HDP'nin üzerindeki baskı furyası alabildiğine ağırlaşmış durumda. Sadece son 3 gün içerisinde 800'den fazla üyemiz, çalışanımız, yöneticimiz şu an gözaltına alınmış durumda. Bir şekilde HDP'yi kampanya yürütemez duruma getirmek istiyorlar. Dolayısıyla şu son 3-4 ayda yaşananları, başta eş başkanlarımızın, vekillerimizin, belediye başkanlarımızın tutuklanmasını bir referanduma hazırlık süreci olarak görmek gerekiyor.'

HDP'li milletvekilleriyle dayanışma içerisinde olan 400'den fazla Avrupalı parlamenter ve senatörün bulunduğunu öne süren Özsoy, bu kişilerin cezaevlerindeki HDP'lilerle görüşmek için önümüzdeki günlerde de yoğun girişimlerini sürdüreceklerini söyledi.

Kaynak: AA