Eski DBP Elazığ İl Başkanı Koç'un Yargılandığı Dava

Eski DBP İl Başkın Koç ve partinin 4 eski il yönetim kurulu üyesinin 'silahlı terör örgününe üye olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Elazığ'da eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Başkanı Mehmet Nafiz Koç ve partinin 4 eski il yönetim kurulu üyesinin 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Mehmet Nafiz Koç ile DBP'nin eski il yönetim kurulu üyeleri Zehra Konar, Şaban Bal, Nihat Çelebi ve Ali Haydar Avcı ile avukatları hazır bulundu.

Mahkeme heyetinin, 27 Mart 2016 tarihinde yapılan DBP Olağan İl Kongresi'nde, terör örgütü PKK'nın sözde elebaşısının posterlerinin salona kimler tarafından asıldığını sorması üzerine Koç, 'Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Tertip kongresinde ben yoktum. O zaman partide sadece üyeydim. O kongrede il başkanlığına adaydım. Kongrenin hazırlanmasında ben bulunmadım. Salona Abdullah Öcalan ve PKK'ya ait posterlerin kimler tarafından asıldığını bilmiyorum.' diye konuştu.

Koç, evinde yapılan aramada ele geçirilen ve terör örgütü KCK'nın uzlaşma komisyonu olduğu iddia edilen isim listesinin de partideki organlarda görev yapanların isim listesi olduğunu ileri sürdü.

Duruşmada ifade veren diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep etti.

Savcının mütalaasında, sanıkların tutukluluk halinin devamını ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesini talep etmesi üzerine mahkeme heyeti duruşmaya kısa bir ara verdi. Aranın ardından Koç ve Bal'ın tutukluluk halinin devamına, Konar, Çelebi ve Avcı'nın tahliyesine karar verildi.

- İddianameden

İddianamede, 27 Mart 2016'da yapılan DBP Olağan İl Kongresinde terör örgütü PKK'nın sözle elebaşının posterlerinin salona asılması, 2 Kasım 2016'da DBP il binasında yapılan aramalarda, terör örgütüne ait materyallerin bulunması ve sanıkların evlerinde yapılan aramalarda da örgüt propagandasına yönelik dokümanların bulanmasına ilişkin olarak, sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapsi isteniyor.
Kaynak: AA