Borsa İstanbul'da Gong ERTA İçin Çaldı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ: 'Bugün Türkiye'de sürdürülebilirlik alanında atılan en önemli anlardan birine şahitlik ediyoruz' 'ERTA gerek sürdürülebilirlik gerekse sermaye piyasamızın gelişimi konusunda önemli bir rol oynayacak' TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilecik: 'ERTA, entegre raporlamayı şirketlerin gündeminde üst sıraya taşıyacak'.

Borsa İstanbul'da gong Entegre Raporlama Türkiye Ağı'nın (ERTA) kuruluşu için çaldı.

Törende konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, ERTA'nın kuruluşu dolayısıyla törenin düzenlendiğini belirterek, 'Bugün Türkiye'de sürdürülebilirlik alanında atılan en önemli anlardan birine şahitlik ettiğimizi büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum.' dedi.

Dünyanın hızla değiştiğini dile getiren Karadağ, 2000 yılında yaklaşık 270 milyar dolar ekonomik büyüklüğe sahipken 2023 yılı için hedefin 2 trilyon dolar olduğunu söyledi.

Karadağ, hızlı ekonomik büyüme, sosyal ve teknolojik değişimin Türkiye'de ve dünyada toplumu ve şirketleri etkilediğini kaydederek, rol ve modellerin yeniden şekillendiğini aktardı.

Şirketlerin artık sadece finansal performanslara göre değerlendirilmediğini ifade eden Karadağ, yarattıkları değer, kurumsal altyapıları, çevreye ve tüm paydaşlara yaklaşımlarının önem arz ettiğini bildirdi.

Karadağ, yatırımcıların şirketlerin karşı karşıya olduğu çevresel, sosyal ve yönetişimsel risklerin finansal yansımalarını yakından takip ettiğini ve yatırım kararı alırken bunları göz önünde bulundurduğunu söyledi.

Sürdürülebilirlik konusunun şirketler ve yatırımcılar için önemine değinen Karadağ, 'Bugün küresel sürdürülebilirlik yatırımlarının varlık büyüklüğü 20 trilyon doları aşmış durumda.' diye konuştu.

- 'Sürdürülebilirliği daha ileriye götürmeyi hedefliyoruz'

Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şirketler finansal raporlar, kurumsal yönetim ya da sürdürülebilirlik raporları gibi araçlarla faaliyetlerine dair çeşitli veri ve bilgiyi paydaşlarına aktarmaktadırlar. Entegre raporlamada ise bu tür raporları temel alsa da gerekli veri ve bilginin bütüncül şekilde tek bir rapordan sunumuna imkan veriyor. Söz konusu yaklaşım, karmaşık hale gelen iş ortamında yatırımcıların karar almasını kolaylaştırırken şirketler ve paydaşları arasındaki iletişimi daha sağlıklı hale getiriyor. Borsa İstanbul olarak bir parçası olduğumuz ERTA ise Türkiye'de entegre raporlamanın yaygınlaşmasına destek olacak ve bu konuda farkındalık yaratacaktır.'

- 'ERTA, sermaye piyasamızın gelişiminde önemli rol oynayacak'

Himmet Karadağ, entegre raporlama uygulamasının şirketler arasında yaygınlaşmasını sağlamayı ve sürdürülebilirliği daha ileriye götürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Karadağ, Borsa İstanbul olarak ERTA kurucu üyesi olmanın yanında Türkiye'de özellikle entegre raporlama kapasite ve kabiliyetine sahip büyük ölçekli firmaları borsaya çekerek ve kurumsal yatırımcı tabanlarını genişleterek bu konuya katkı sağlayacaklarını bildirdi.

Geniş yatırımcı tabanı oluşturmak için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Karadağ, 'ERTA'nın gerek sürdürülebilirlik gerekse sermaye piyasamızın gelişimi konusunda önemli bir rol oynayacağına inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

- 'Entegre raporlama daha fazla gündeme gelecek'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, 'Kurumsal raporlamanın hayatımıza girdiği günlerden bu yana iş dünyasının değer yaratmaya yaklaşımı ve iş yapma şekillerinde çok önemli değişiklikler yaşandı. Özellikle küreselleşme, azalan doğal kaynaklar, yaşanan krizler ve giderek artan şeffaflık beklentisi şirketleri ve tüm kurumları rol ve sorumluluklarını yeniden tanımlamaya zorladı.' dedi.

Şirketlerin artık ne kadar değil nasıl ve nereden kar ettiğinin de sorgulandığını dile getiren Bilecik, finansal ve sürdürülebilirlik raporlarının şirketlerin geçmiş performansını ortaya koyduğunu ve geleceğe ışık tutmakta eksik kaldığını söyledi.

Bilecik, yatırımcıların yatırım yapacakları şirketlerin sadece geçmiş performanslarına değil gelecekteki karlılık potansiyellerine ve sürdürülebilirliği nasıl sağlayacağına baktığını da aktardı.

TÜSİAD Başkanı Bilecik, 'Bu noktada entegre raporlama şirketlerin geçmiş, bugünkü ve gelecekteki değer yaratma kabiliyetini en kısa, öz ve anlaşılabilir şekilde paydaşlarına aktarabilme yolu olarak ortaya çıkmıştır.' diye konuştu.

ERTA'nın entegre raporlamayı şirketlerin gündeminde üst sıraya taşıyacağını dile getiren Bilecik, şu an için bu konunun yeterince üst sıralara taşınamadığını bildirdi.

Bilecik, entegre raporlamanın gelecek günlerde daha fazla gündem yaratacağını sözlerine ekledi.

- 'Finansal ve finansal olmayan verileri birlikte sunuyor'

ERTA Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler Aras, entegre raporlamanın firmaların finansal performanslarının arkasında hangi uygulama, karar ve stratejilerinin olduğunu gösteren yeni bir raporlama yöntemi olduğunu söyledi.

Aras, 'Yani her finansal raporun, sonucun arkasında firma yönetiminden, firmanın sosyal, çevresel, ekonomik koşullarından kaynaklanan etkilerin önemli olduğunu biliyoruz. Fakat biz bu etkilerin paydaşları olarak, yatırımcılar olarak göremiyoruz. Entegre raporlama bize firmanın finansal ve finansal olmayan verilerinin birlikte ve bütünlük içinde sunulmasına imkan veren bir düzen.' ifadelerini kullandı.

ERTA'nın 10 kurucu üye ile kurulduğunu dile getiren Aras, 'Amacımız entegre raporlama yapacak şirketlere ve bu raporlardan istifade edecek paydaşlara bu raporun ne olduğunu, nasıl hazırlandığını ve nasıl okunması gerektiğini anlatmak.' diye konuştu.

Aras, yatırımcı ve diğer paydaşlar ile şirketler arasında bir iletişim aracı oluşturmak istediklerinin altını çizerek, entegre raporlamanın yatırımcıya şirket hakkında kaliteli, nitelikli, kullanılabilir ve karar vermede esas olacak bilgiyi gösteren bir raporlama düzeni olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA