BM'den Libya'daki Taraflara Uyarı

BM Libya Özel Temsilcisi Kobler: 'BM misyonu, Libya'da Ulusal Muhafızlar adı altında paralel bir askeri güç oluşturularak Trablus ve çevresinde konuşlandırılmasını endişeyle takip ediyor'.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, Libya'daki taraflara, güç kullanarak siyasi kazançlar elde etmemeleri uyarısında bulundu.

BM temsilcisi Kobler'in Libya'daki BM misyonunun resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, Fas'ın Suheyrat ketinde 2015 sonunda imzalanan anlaşmaya tam destek verildiği vurgulandı.

Açıklamada, Libya'daki taraflara, güç kullanarak siyasi kazançlar elde etmemeleri uyarısında bulunularak 'BM misyonu, Ulusal Muhafızlar adı altında paralel bir askeri güç oluşturularak Trablus ve çevresinde konuşlandırılmasını endişeyle takip ediyor.' ifadesine yer verildi.

Libya Siyasi Anlaşması'nın uygulanmasını engelleme ve paralel güçler oluşturma girişimlerinin, daha fazla kaos ve istikrarsızlığa yol açacağı belirtilen açıklamada, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi'nin desteklendiği vurgulandı.

Libya'da Trablus merkezli Halife el-Guveyl başkanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin (UKH), 'Ulusal Muhafızlar' adı altında bir askeri güç oluşturduğu bildirilmişti.

Ulusal Muhafızların, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadeleyi sürdüreceği ifade edilen ilgili açıklamada, askeri gücün devletin ve vatandaşların güvenliğine zarar veren her türlü terör eylemine karşı görevde olacağı, yasa dışı göçle mücadele edeceği, yabancı ülke büyükelçiliklerinin ve diplomatik misyonların korunması ile diplomatların emniyetini sağlayacağı kaydedilmişti.

Guveyl başbakanlığındaki UKH, geçen ekim ayında, Trablus'ta faaliyete başladığını duyurmuştu. Guveyl, aralık ayında ülkede bir askeri güç oluşturmayı planladığını açıklamıştı.
Kaynak: AA