Akyatan Lagünü'nde Doğaseverler İçin Yatırım Atağı

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan ve geçen yıl rekor sayıda flamingo ağırlayan Adana'daki Akyatan Lagünü'nde ziyaretçiler için fiziki şartlar iyileştirilecek Bu yıl içinde yürüyüş yolu ve yeni kuş gözlem kuleleri yapılacak alanda ziyaretçilerin doğayla daha rahat buluşabilmeleri ve lagünün daha etkili korunması amaçlanıyor Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Boz: 'İnşallah bu yıl sonu itibarıyla iki veya üç noktada kuş gözlem kuleleri ve yürüyüş yolları yaparak gelen ziyaretçilerin bu alandan yararlanmalarını sağlayacağız ayrıca kuş sayımları yapıldığı zamanda da bu kuş gözlem kulelerinden faydalanılmasını istiyoruz'

ÖMER FANSA - Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan ve geçen yıl rekor sayıda flamingo ağırlayan Adana'daki Akyatan Lagünü'nde ziyaretçiler için fiziki şartlar iyileştirilecek.

Sulak alanlarıyla Türkiye'de kuş göç yolları arasındaki en önemli yerlerden olan Adana, lagünler ve yaban hayatı geliştirme sahaları açısından da zengin bir potansiyele sahip.

Göl alanı olarak 90 dönüm, etki alanı olarak ise yaklaşık 15 bin hektara ulaşmasıyla ön plana çıkan Akyatan Lagünü ise geçen yıl yapılan kentte sayılan 312 bin 618 kuşun 285 bin 14'üne ev sahipliği yaptı.

Akdeniz'in en önemli kuş alanlarından olan lagün, Çukurova Deltası’ndaki 96 bin 232 flamingonun 89 bin 900'ünü barındırdı. Lagün, Akdeniz'in güney ve kuzeyi ile Asya kıtasının güneyindeki tuzlu ve acı sulak alanlarda yaşayan ve yeryüzünde 600 bin civarında olduğu tahmin edilen flamingoların yüzde 15'ine ev sahipliği yaptı.

Lagün, barındırdığı su kuşlarının yanı sıra sahip olduğu kumsalla da diğer canlıların yaşamında önemli yere sahip. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan yeşil deniz kaplumbağaları için lagün, Türkiye ve Akdeniz havzası içinde önemli bir yuvalama merkezi konumunda.

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, nesli tükenme tehlikesinde olduğu için avlanmaları yasaklanan saz kedileri için de vazgeçilmez bir barınma alanı. Son olarak yapılan çalışmada sahada 71 saz kedisi sayıldı.

- Doğaseverler daha çok yararlanacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, zengin türlere ev sahipliği yapan bölgeyi doğaseverlerin daha fazla kullanımına açmak için çalışma başlattı. Müdürlük, bu yıl lagün çevresine yürüyüş yolu ve yeni kuş gözlem kuleleri yapacak. Ziyaretçilere kolaylık sağlanması ve lagünün daha etkili korunması için de idare ile ziyaretçi merkezi inşa edilecek.

Bölge Müdürü Etem Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamındaki lagünün, aynı zamanda yaban hayatı geliştirme sahası olduğunu söyledi.

Lagünün su kuşları için çok önemli bir alan olduğunu, bunun yanı sıra zengin bir doğal yaşam barındırdığını anlatan Boz, böylesine zengin bir alanı doğaseverlerin daha fazla kullanımına açmak için fiziki şartları iyileştirme kararı aldıklarını belirtti.

Bu kapsamda hazırlıklara başladıklarını bildiren Boz, şunları söyledi:

'Gelen ziyaretçilerin kuş gözlemini daha iyi yapılabilmesi için belirli noktalarda gözlem kuleleri yapmak üzere çalışmalara başladık. İnşallah bu yıl sonu itibariyle iki veya üç noktada kuş gözlem kuleleri ve yürüyüş yolları yaparak gelen ziyaretçilerin bu alandan yararlanmalarını sağlayacağız ayrıca kuş sayımları yapıldığı zamanda da bu kuş gözlem kulelerinden faydalanılmasını istiyoruz. Bu alanda ziyaretçilere yeşil deniz kaplumbağası izleme imkanı da sunulacak.'

- Çocuklara doğa eğitimi verilecek

Sahaya gelecek yıl idare ve ziyaretçi merkezleri yapılacağını ifade eden Boz, bu çalışmalarla çocuklara doğa sevgisi aşılamayı istediklerini dile getirdi. Boz, 'Sahanın öğrencilerimiz açısından bir doğa eğitim merkezi olmasını sağlayacağız. Buradaki kuşları, biyoçeşitliliği öğrencilere tanıtacak çalışmaları bu merkezden yürüteceğiz.' dedi.

Boz, yapılacak merkezle bölgenin daha etkili korunmasının da sağlanacağına işaret ederek yatırımlar hayata geçtiği zaman alanın ziyaretçi sayısının da artacağını vurguladı.

Sahanın sahip olduğu zenginliklerin birçok kesim tarafından bilinmediğine dikkati çeken Boz, şunları kaydetti:

'İnşallah bundan sonraki süreçte bu faaliyetlerin artarak devamıyla daha fazla ziyaretçi geleceğini ümit ediyoruz çünkü hakikaten Adana'da dahi birçok insan belki bu alanı bilmiyor. Akyatan, altyapı ve üstyapı yatırımlarını yaptığımız takdirde, gelen ziyaretçilerin de memnun ayrılması halinde her yerden doğaseverin daha fazla rağbet edeceği bir alan haline gelecek.'
Kaynak: AA