Adıyaman'da FETÖ/PDY Davası

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından tutuklanan ve görevinden ihraç edilen Yarbay Gurbet Keskin'in yargılanmasına devam edildi.

Adıyaman'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, 'Darbeye teşebbüs ve terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklanan ve görevinden ihraç edilen Adıyaman İl Jandarma Komutanlığında görevli Yarbay Gurbet Keskin'in yargılanmasına devam edildi.

Davanın Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmasında tanıklardan Kıdemli Başçavuş A.Y. dinlendi.

O gece nöbetçi amir olarak görev yaptığını anlatan A.Y, darbe teşebbüsü sırasında Yarbay Keskin'in yanında olduğunu belirterek, 'Telefonuna mesajlar geldi. Kendisi de Ankara'ya atandığını duyduk. Bir süre sohbet edildi. Keskin, Adıyaman'da ele geçirilecek bir yer olmadını, olsa olsa havalimanı olduğu söyledi. Biz bunu şaka mahiyetinde algıladık. Sık sık koğuşların, nizamiyenin ve silahlıkların kontrol edilmesi talimatını verdi. Gece 23.00 civarında İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, Keskin'den Valiliğe gelmesini istedi.' diye konuştu.

Keskin'in telefonlara bakmadığını, kendisini çağırmalarına rağmen cevap vermediğini dile getiren A.Y, 'Brifing salonuna geçti. Keskin'in tansiyon hastası olduğunu biliyorum, ama kendisi bir türlü valiliğe gitmedi. Ben o gece bir sıkıntı olduğunu, darbe girişimi olduğunu fark ettim. Askerleri koğuşlarına gönderdim. Keskin'in havalimanıyla ilgili konuşmasını hatırlıyorum. Şakalaşma mahiyetindeydi.' dedi.

Duruşmada, tutuklu sanık Keskin de savunmasını yaptı.

Kurunun yanında yaş olarak yananlardan olduğunu söyleyen Keskin, 'Bilgim olmadan WhatsApp grubuna dahil edildim. Paylaşımların hiçbirini okumuşluğum yok. Bir mesajdan bahsedildi. Birlik komutanlarının atamalarının yapıldığı bir mesajdı. Bu mesaj geldiği zaman yanımda 13-15 civarında rütbeli asker vardı.' ifadesini kullandı.

Mesajları okuduktan sonra yanındaki askerlere 'Adıyaman'da ele geçirilecek stratejik bir nokta yok. Olsa olsa havaalanı var.' dediğini, bunu da şaka olarak söylediğini anlatan Keskin, 'O anı lanetliyorum. Suçsuzum, mağdurum. Biz Adana Bölge Komutanlığına bağlıyız. Buradan bana herhangi bir talimat, emir gelmedi.' dedi.

Keskin, Hakimin, 'Sen o gece neden Valinin yanında değildin ve İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy'un telefonlarına neden cevap vermedin?' şeklindeki sorusu üzerine, 'Albay Atasoy'un 15 Temmuz gecesi saat 23.00 civarında emniyet müdürlüğüne gittiğini tahmin ettim. Telefonlara çıkmama gibi bir durumum olmamıştır. Rahatsızlığım nedeniyle geç de olsa telefonuma baktım. Ben hiçbir askerimi dışarıya çıkarmadım ve darbeyi desteklemedim.' diye konuştu.

Keskin, üzerine atılı suçları kabul etmediğini belirterek, beraatini istedi.

Keskin'in evindeki aramalarda bilgisayarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'e ait video bulunan oğlu S. Keskin de 2015 yılında arkadaşlarıyla otururken kendisine bir flash disk verdiklerini, bunu bilgisayara taktığında diskte Gülen'in komik videolarının olduğunu gördüğünü, bunun üzerine söz konusu görüntüleri bilgisayarına aktardığını ve format çektiğini söyledi.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA