ABD'de TÜFE Ocakta 4 Yılın Zirvesine Çıktı

ABD'de, ocakta TÜFE aylık yüzde 0,6 artarak son 4 yılın en büyük artışını kaydetti Yıllık TÜFE yüzde 2,5'e çıkarak Mart 2012'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'de, ocakta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,6 artarak son 4 yılın en büyük artışını kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti ocakta önceki aya kıyasla yüzde 0,6 yükseldi. Şubat 2013'ten bu yana en yüksek artışı kaydeden TÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,3 artış yönündeydi.

Ocak itibarıyla yıllık TÜFE ise yüzde 2,5 artarak Mart 2012’den bu yana en güçlü yükselişini kaydetti. Aralıkta yüzde 2,1 seviyesinde gerçekleşen yıllık TÜFE'nin ocakta yüzde 2,4'e yükselmesi bekleniyordu.

TÜFE'nin yükselişini 6'ncı aya güçlü şekilde taşımasında, başta benzin olmak üzere enerji fiyatları etkili oldu. Rapora göre, benzin fiyatları ocakta yüzde 7,8 artarken, genel enerji kalemi yüzde 4 yükseldi. Ayrıca, barınma, otomobil ve giyim gibi kalemlerin maliyetinin yükselmesi enflasyonun yeni yıla güçlü bir artışla başlamasını sağladı.

Bu arada, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, ocakta aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,3 yükseldi. Çekirdek TÜFE’ye ilişkin piyasa beklentisi, aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,1 olarak belirlenmişti.

Analistler, üst üste 6 aydır artan TÜFE’nin ocakta son yılların en yüksek seviyesine ulaşmasının, Fed'in 14-15 Mart'ta düzenlenecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırma ihtimalini kuvvetlendirdiğini belirterek, birkaç gün öncesine kadar yüzde 10’un altında olan piyasa beklentisinin, verinin ardından yüzde 40’ın üstüne çıktığını kaydetti.

Kaynak: AA