Yok Olmaya Yüz Tutmuş Meslekler

Bandırma'da terzilik yapan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Niyazi Güler, yaptıkları mesleğin artık sonuna geldiklerini belirtti.

Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konfeksiyon çıktığından buyana terzilerin müşterisinin kalmadığını, dolayısıyla bu mesleğinde artık tarihe karışmak üzere olduğunu kaydetti.

Terzilere ya çok zevk sahibi, ya da farklı vücut yapısında olanların kaldığını belirten Güler, şunları söyledi:

''Provaya gelme adeti bizim vatandaşımız da yok. Biz bir elbiseyi dikebilmek için müşterimizi üç defa provaya çağırırız. Yani bizim elbisemiz üç günden önce bitmez ama konfeksiyonda 15 dakikada biten elbise var. Bu nedenle kişi konfeksiyonu tercih ediyor. Biz artık tamirci olduk, Bandırma’da terzilik büyük ölçüde bitti.''

Terzilik mesleğine 1959 yılında başladığına dikkati çeken Güler, şöyle devam etti:

''Mesleğimizi çok sevdiğimiz için, 58 yıldır severek işimi yapmaya çalışıyorum. Bandırma’da yalnız bayan terziler iş yapıyor. Abiye- gelinlik gibi veya zevkli insanlara hitap ettikleri için onlar bizlere nazaran daha iyi iş yapıyorlar. Bizde cins ve kalitesine göre bir elbise 500 liraya mal oluyor. Dışarıdan yani konfeksiyondan böyle bir elbiseyi 300 liraya ya da 3 bin liraya da alabilirsiniz. Zanaatkarlık her geçen gün ölüyor. Bandırma’da terzilik, ayakkabıcılık, mobilyacılık, hallaçlık, nalbantlık gibi meslekler neredeyse tarihe karıştı. Hallaçlık ve nalbantlık gibi mesleklerden artık vergi bile alınmıyor.''

Bugün üye sayılarının 143 olduğuna dikkati çeken Güler, ''Bunların bayan terzilerle birlikte 65-70’i terzi üyemiz. Eskiden bu ilçede 200-250 tane terzi vardı. Yakında Bandırma’da terzi kalmayacak 3-5 tane kalacak. Bunlar elbise dikmeyi bilmeyen yalnız paça kıvıran, fermuar yapan terziler olacak. Bizim gibi ana meslek olarak, sıfırdan başlayıp elbise dikecek meslektaşımızın kalacağını zannetmiyorum.'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA