Trabzon'da 7 Bin 675 Kadına Mamografi Yapıldı

Trabzon ve ilçelerinde mobil mamografi ünitesiyle 7 bin 675 kadına hizmet verildiği bildirildi.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kanserin, Türkiye'de ve dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiği ve bu nedenle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtildi.

Dünya genelinde kanser hastalığı yükünün her geçen gün artış gösterdiği vurgulanan açıklamada, 21. yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin, korunma ve erken teşhis olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu noktada Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile sağlığı merkezlerince ücretsiz tarama hizmeti verildiği dile getirilerek, şunlar kaydedildi:

'Kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanseri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar kadınlarda görülen her dört kanserden birinin meme kanseri olduğunu göstermektedir. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aynı şekildedir. Sağlık Bakanlığımız tarafından tarama oranlarının etkin düzeylere ulaşması ve halkın kanser taramalarına katılımının arttırılması amacı ile ülke genelinde 8 ilde (İstanbul, Trabzon, Uşak, Konya, Adana, Malatya, Sivas, Bursa) çalışacak olan 10 adet mobil mamografi cihazı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından hizmete sunulmuştur. İçinde meme kanseri erken teşhisi için ileri teknoloji mamografi cihazı, rahim ağzı kanseri erken teşhisi için HPV, DNA testi yapılmak üzere jinekoloji odası olan ve kalın bağırsak kanseri erken teşhisine yönelik testlerin yapıldığı tarama aracımız 2016 Şubat ayından itibaren ilimizde hizmet vermektedir. Trabzon'da yapılan plan doğrultusunda bugüne kadar merkez ve ilçeler dahil olmak üzere toplamda 7 bin 675 mamografi çekimi yapıldığı ve 13 kişiye meme kanseri teşhisi konuldu.'

Mobil ünitelerde ve KETEM'lerde çekilen mamografi görüntülerinin Ankara'da Hacettepe Teknokenti'nde kurulan raporlama merkezine online olarak aktarıldığı ve burada her bir mamografi filminin en az iki radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilerek ortak rapor oluşturulduğu da bildirildi.

Kaynak: AA