TBMM Genel Kurulu Toplandı

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi: '(Maltepe'deki darb iddiası) Kıyafeti ne olursa olsun, yaşam tarzı, yaşam tercihi ne olursa olsun herkesin özgürlük alanları vardır. Bütün bu özgürlükler devletin, Anayasa'nın güvencesi altındadır. Kişilerin yaşam tarzlarına ne kişiler karışabilir, ne de devlet karışabilir'

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İstanbul Maltepe'de başörtülü bir kıza yapılan darb iddiasına ilişkin 'Kıyafeti ne olursa olsun, yaşam tarzı, yaşam tercihi ne olursa olsun herkesin özgürlük alanları vardır. Bütün bu özgürlükler devletin, anayasanın güvencesi altındadır. Kişilerin yaşam tarzlarına ne kişiler karışabilir, ne de devlet karışabilir.' dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

Bugünün 14 Şubat Sevgililer Günü olduğunu anımsatan Hamzaçebi, 'Sevgi hayatımızın olmazsa olmazı. Yaşamı, anlamlı kılan en önemli kavramdır. Sevgi olmayınca her şey eksik kalır. Sevgiyi yitiren toplumlarda dayanışma duygusu zamanla yok olur. Sevgisizlik toplumu bir arada güçlü tutan bağları da zedeler. Sevgi yoksa ortak sevinçlerimiz olmayacağı gibi ortak yaslarımız da olmaz.' diye konuştu.

Hacı Bektaş Veli'nin 'Sevgi varken nefret niye, barış varken savaş niye, kardeşlik varken didişmek niye, dostluk varken düşmanlık niye, hoşgörü varken bağnazlık niye, özgürlük varken tutsaklık niye, adalet varken haksızlık niye?' dizelerini anımsatan Hamzaçebi, Cemal Süreyya ve Sezai Karakoç'un da sevgiyi en iyi işleyen şairler olduğunu dile getirdi.

Hamzaçebi, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde tüm olumsuzluklara rağmen yüreğinde sevgiyi taşıyanlara sevgilerini sunduğunu söyledi.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan 'Hızır orucu', CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça seçim bölgesinin sorunları, AK Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram ise Erzincan'ın kurtuluş günü dolayısıyla gündem dışı birer konuşma yaptı.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, sevgiye, sevmeye en fazla ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğini söyledi. Binlerce öğretmenin atama beklediğini belirten Usta, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın 20 bin öğretmenin atanacağı yönünde açıklamada bulunduğunu, ancak bu sayının yeterli olmayacağını ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, partilerine yönelik operasyonların devam ettiğini savunarak, birçok partilinin tutuklandığını söyledi. Böyle bir süreçte referandumun yapılamayacağını öne süren Kerestecioğlu, tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Sevgililer Günü'nün kadınlara eşitlik sağlandığı takdirde kutlanabileceğini dile getiren Kerestecioğlu, tüm kadınların Sevgililer Günü'nü kutladı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, hiç kimsenin kılık, kıyafetinden dolayı saldırıya maruz kalmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Anayasa değişikliğine bin kere 'hayır' dediklerini ifade eden Gök, CHP olarak haklı gerekçelerinin bulunduğunu kaydetti.

- 'Herkes yaşam tarzı, fikir özgürlüğü konusunda özgür'

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, İstanbul'da Maltepe'de minibüste yolculuk yapan Fatma Dilara Aslıhan'ın yine minibüste bulunan bir kadın yolcu tarafından başörtüsü nedeniyle saldırıya uğradığını belirterek, saldırıyı gerçekleştiren kişinin tutuklandığını belirtti.

Aslıhan'a geçmiş olsun dileğinde bulunan Turan, 'Türkiye'de herkes yaşam tarzı, fikir özgürlüğü konusunda özgürdür. Hiçbir ayrım yapmadan kişilerin insan haklarına sahip çıkmak hepimizin görevi olmalıdır.' dedi.

Çanakkale Ayvacık'ta yaşanan depreme değinen Turan, 21 yerleşim yerinde 2 binden fazla insanın depremden etkilendiğini belirterek, ilk günden itibaren vatandaşların ihtiyaçlarının giderildiğini kaydetti.

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi de kısa süre önce İstanbul'da bir metrobüste genç bir kızın şort giydiği için saldırıya uğradığını, dün de Maltepe'de genç bir kızın başörtüsü nedeniyle fiziki bir saldırıya maruz kaldığını belirtti.

Yaşam tercihlerine yönelik yapılan saldırıları kınayan Hamzaçebi, 'Kıyafeti ne olursa olsun, yaşam tarzı, yaşam tercihi ne olursa olsun herkesin özgürlük alanları vardır. Bütün bu özgürlükler devletin, anayasanın güvencesi altındadır. Kişilerin yaşam tarzlarına ne kişiler karışabilir ne de devlet karışabilir.' diye konuştu.

Kaynak: AA