Satıcılar Fiyatlardan Feragat Etti, Sevgililer Çiçeksiz Kalmadı

Türkiye’nin kesme çiçek üretiminin yüzde 60’ının karşılandığı İzmir’in Menderes ilçesinde, Ocak ayında yağan kar nedeniyle ürünlerin yüzde 80’i zarar görürken, üreticiler bu yıl 14 Şubat’ta kendilerinden feragat edip zamsız gülleri satışa sundu.

Satıcılar Fiyatlardan Feragat Etti, Sevgililer Çiçeksiz Kalmadı
İzmir’de ocak ayında etkili olan kar yağışı, en çok Menderes ilçesindeki üreticileri vururken, yetiştirilen çiçek seraları da kar nedeniyle yıkıldı. Hem yurt dışı hem de yurt içine satış yapan üreticiler, 14 Şubat Sevgililer Günü gibi özel günler için hazırladıkları çiçeklerin çoğunun telef olduğunu, kurtarılan gülleri ve karanfilleri ise geçen yıla oranla yüzde 50 daha yüksek fiyattan satmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Çiçekçiler ise yüksek fiyatlarla aldıkları çiçekleri kendi karlarından feragat edip, geçen yılın fiyatlarıyla satışa sunarak aşıklara kolaylık sağladı.

Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 50 daha yüksek

Sevgililer Günü için hazırladıkları çiçeklerin zarar görmesi sebebiyle ürünleri yüzde 50 daha yüksek fiyatla sattıklarını dile getiren Aydoğan Aka isimli üretici, “Sevgililer Günü geldiği zaman bizim içimiz kıpır kıpır oluyor. Ama kar bu yıl verimi etkiledi, yüklü miktarda zararım oldu. Mahsul bakımından 200 bin liraya yakın zararım, malzeme bakımından yine ona yakın zararım oldu. Toplamda aşağı yukarı 400 bin liraya yakın zararım var. Çoğu arkadaşımın gül seraları yıkıldı, güller de zar gördü. Fiyatlar da bu yüzden etkilendi. Bu afet olmasaydı şu an mahsul kesecektik ama şu anda seraları yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Sevgililer Günü için çok güzel hazırlandıklarını ancak çoğu mahsullerinin yok olduğunu dile getiren Esma Aka isimli üretici de, “Bu sene kar yüzünden mahsullerimiz yok oldu. Her şey mahvoldu, maddi, manevi çok hasar gördük. Şu anda da Sevgililer Günü, ortalığın halini görüyorsunuz. Yıkılan seraları kaldıramadık bayağı bir zamandan beri, bunları budasak bile bize çok getirisi olmayacak. Maddi yönden şu anda iflas etmiş durumdayız. Bankadan kredi çekip kendimize kalkındırmaya çalışacağız” diye konuştu.



“Çiçek fotoğrafı çekip Whatsapp’dan gönderiyorlar”

Üretici ile tüketiciyi buluşturan Çiçek borsasında ise çiçek mezatı merkezinde yapılan tüm alım satım işlemleri borsa usulüyle dijital platformda gerçekleşirken, üreticiler çiçekleri açık artırma usulüne benzer şekilde satıyor. Çiçek mezatına iş yerinde satmak üzere ürün almak için gelen Bayram Yıldırım da geçen yıla oranla fiyatların çok yükseldiğini belirterek, “Fiyatlar pahalı, gülüne göre değişiyor. Ancak fazla çiçeklere talep de yok. Artık sevgililer resim çekiyorlar bir yerden, whatsapptan Sevgililer Günü kutlu olsun diyorlar. Eskisi gibi değil artık telefonla sipariş alırdık şimdi yok” dedi.



20 lira olması gerekirken 5 liradan başlayacak

Fiyatların bu sene tek bir gül için 20 lira olması gerekirken, kar oranlarından feragat ederek geçen yılın fiyatlarının geçerli olacağını dile getiren İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, “Bu yıl Ege Bölgesi’nde hiç görülmemiş şekilde ciddi bir kış yaşandı, 50 yıldır kar yağmayan İzmirimize kar yağdı. Bundan dolayı seralarda çökme oldu, çiçekler dondu. Üretimde ciddi bir zarar meydana geldi. Şu anda çiçek fiyatlarımızda çok ciddi artışlar olmadı. Yine geçen seneki fiyatlarımızla çiçeklerimizi satmaya devam edeceğiz. Çünkü bu özel gün. Geçen seneki fiyatlarla bu seneki fiyatlar arasında 4’te 2 bir artış var. O da iklim şartlarından doğan zararlardan dolayı gül fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Bu kaçınılmaz, fiyatlarımız yüksek ama biz kendi karlarımızdan feragat ederek, bunu tüketiciye yansıtmama kararı aldık. En çok satılan çiçek kırmızı gül oluyor, fiyatlar 5 lira, 7,5 lira, 10 lira, ancak çok kaliteli gül olursa 15 lira civarında satılacak. İklimden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı üretimde ve ürün sayısında azalma oldu. Güllerde azalma olmuş olabilir ama diğerlerinde kesinlikle olmadı” diye konuştu.

Başkan Kazım Kış, bazı reklam firmalarının çiçeklerle ilgili sloganlarının da kendilerini çok üzdüğüne dikkat çekerek, “Pizza firmaları televizyonlarda reklam yaparak, ‘çiçek karın doyurmaz’ diye tabir ediyorlar. Biz bundan çok ciddi yara aldık, üzüldük. Çiçek karın doyurur, bizim mesleğimiz bu, bizde bunları satarak, evimize ekmek götürüyoruz. Bu da bizim karnımızı doyuruyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun üreticilerin sorunlarını iletmesi ile Başbakan Binali Yıldırım da mağduriyetin giderilmesi için devreye girdi.
Kaynak: İHA