MÜ'den Bazı Akademisyenlerin Çıkarılması

Prof. Dr. Kaboğlu: 'Bu düzenleme tarzı, hiçbir biçimde Anayasa'ya uygun değildir. Dileğim, bütün meslektaşlarımızın görevlerine iadesidir'

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Marmara Üniversitesi (MÜ) Hukuk Fakültesindeki görevinden çıkarılan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, 'Bu düzenleme tarzı, hiçbir biçimde Anayasa'ya uygun değildir. Dileğim, bütün meslektaşlarımızın görevlerine iadesidir.' dedi.

Prof. Dr. Kaboğlu, KHK kapsamında üniversitedeki görevlerinden çıkarılan Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Hukuk Fakültesinde Yrd. Doç. Ceren Akçabay ve araştırma görevlisi Hülya Dinçer ile Haydarpaşa yerleşkesi önünde öğrencilerin katılımıyla basın açıklaması yaptı.

Anayasa hukukçusu Kaboğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasının Türkiye için çok hayırlı olduğunu belirterek, Türkiye'nin darbeleri çoktan geride bırakmış olması gerektiğini söyledi.

Darbe sonrası ilan edilen olağanüstü halin ve kanun hükmünde kararnamelerin amaçları dışında kullanıldığını savunan Kaboğlu, olağanüstü halin nedeni, konusu ve amacı ile hiçbir ilgisi bulunmayan uygulamalara gidildiğini öne sürdü.

Kaboğlu, 'Bu düzenleme tarzı, hiçbir biçimde Anayasa'ya uygun değildir. Bu metin hukuk dışıdır. Ciddi bir yanlış yapılmıştır. Dileğim, bütün meslektaşlarımızın görevlerine iadesidir.' dedi.

Bugüne kadar yaptıkları tüm yayın ve faaliyetlerin kamuya açık ve şeffaf olduğunu, öğrencilerine de şeffaf olmayı ve eleştirel düşünceyi öğrettiklerini belirten Kaboğlu, kararnameyle seyahat özgürlüğünün de kısıtlandığını ve Paris'te vermesi gereken derslerine gidemediğini kaydetti.

Basın açıklamasına katılan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da öğretim üyelerinin tekrar görevlerine döneceklerine inandığını ifade ederek, 'Yıllarca binlerce öğrenci yetiştirmiş, anayasa hukuku, insan hakları hukuku anlatmış hocalarımızın, bugün burada tamamen Anayasa'ya, insan haklarına aykırı kararnamelerle ihraç edilmeleri Türkiye'ye özgü bir ironidir diyorum.' şeklinde konuştu.

- Bir grup öğrenciden karşı açıklama

Öğretim görevlilerinin açıklama yapıp ayrılmasından sonra aynı yerde toplanan bir grup öğrenci, slogan atarak, söz konusu kararnameyi desteklediklerini ifade etti.

Grup adına açıklama yapan Alper Yavuz, 'Bu tasfiye süreci hukuksuz bir süreç değildir. Akademisyen kimlikleri hiç kimseye, bizim devletimize yönelik 'katliam yapıyor' gibi şeyler söyleme hakkı vermiyor. Tasfiyelerin sonuna kadar arkasındayız.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA